Er is altijd een reden te vinden

Veelal kijken mensen naar anderen en dan hebben ze vaak ook wel wat aan te merken. Het begint vaak al bij het uiterlijk. Je bent te dik of te dun. Men voldoet maar zelden aan de eisen die door anderen op je gelegd worden.

Je kunt proberen alle eisen te vervullen die de ander heeft en toch zal men iets vinden waaraan je niet kunt voldoen. Je bent en blijft imperfect. Of zoals we zeggen: als je een stok zoekt om mee te slaan, dan kun je hem vinden.

Er is altijd iets aan te merken…

Dit werkt twee kanten op. We kunnen hier het slachtoffer van zijn. Je kunt altijd maar je best doen, maar er gaat altijd wel iets mis. Vooral ook als men je op de huid gaat zitten. Dan gaat het nog sneller ook. Men zal je precies kunnen aanwijzen waar jij faalt in het leven.

De andere kant is: wanneer we zelf kijken naar anderen kunnen we ook altijd iets aan te merken hebben. Het zijn vaak gedachten die we niet eens opmerken. We zien iemand en gelijk is er al een gedachte. Soms zijn dat goede, maar vaak ook niet zulke goede gedachten.

Hoe kijk jij naar je zelf?

Weet je? Dat heeft alles te maken met ons zelfbeeld. Wanneer jou zelfbeeld niet goed is ga je anderen met je zelf vergelijken. Meestal proberen mensen zichzelf te profileren als iemand die er toe doet door de ander als het ware naar beneden te halen. Daardoor kom je dan zelf beter uit de verf.

Het zou zo moeten zijn dat christenen dat niet doen. Helaas komt het toch voor. Ook wij zijn mensen en maken fouten. Toch mag je stellen dat christenen een nieuw leven hebben. Dat ze weten dat ze een ander beeld hebben van zichzelf. Daardoor hebben ze andere gedachten. Ze hoeven niet meer zich te profileren omdat ze zouden moeten weten wie ze zijn. (Ezechiel 23: 26-28)

Wat zijn je waarden tov de ander?

Echter ook christenen doen hier fout. Je hoort het terug in de maatschappij. De hele maatschappij is gebouwd op christelijke waarden, maar tegelijk als men roept christen te zijn dan wordt dat door velen niet gewaardeerd. En krijg je een stempel van intolerant. En worden allerlei zaken op je geplakt alsof ze van jou zijn, al heb je hele andere gedachten over zaken.

Natuurlijk maakt ieder mens zo zijn fouten. Ik ook. Het is gemakkelijk om zaken buiten mijzelf te leggen en te kijken naar de fouten en/of imperfecties van de ander. Dan lijk je zelf sterker, beter, mooier dan de ander of misschien iig geeft het een soort van gevoel van de controle te hebben als anderen het bevestigen. Maar hoe je het ook wend of keert, het blijft verkeerd.

Verandering begint bij je zelf.

Goed om te weten dat we kunnen veranderen. We hoeven niet foutloos te leven omdat wanneer we durven toegeven dat we het fout gedaan hebben, God ons wil helpen om het anders te doen. Hij maakt schoon schip en geeft een nieuwe start. (1Johannes 1:9)

God heeft het beste met ons voor. Hij kent ons en weet van onze problematiek. Hij heeft een plan met je leven. Het plan is niet dat je voortdurend met anderen bezig zult zijn. Dat je ongelukkig bent omdat je fouten hebt gemaakt, maar dat je gelukkig zult zijn. In Hem is er toekomst en nieuwe hoop. (Jeremia29:11)

Je mag weten van wie je bent. Het werpt een ander licht op de zaak. Het geeft je een ander zelfbeeld en je reflectief vermogen komt in een ander licht te staan. Ik zelf ben het niet meer die op de voorgrond staat maar degene in wie ik geloof. (Galaten 2:20)

Het is gemakkelijk een stok te vinden

Al blijft men zoeken naar een stok om mee te slaan, dan nog mogen we weten van waarde te zijn. Onze waarde is niet afhankelijk van wat men van ons denkt, maar ze ligt in Jezus die ons liefheeft.

Men heeft een stok gevonden om mee te slaan en Jezus daarop berecht. Zeker niet terecht, maar in Hem is onze hoop. Hij is niet dood al is Hij gestorven. En zo zullen ook wij weer opstaan telkens als men ons onderuit halen. Zelfs als het definitief lijkt, mogen we weten dat Hij er is en wij met Hem. Jezus werd schuldig verklaard, maar was het niet.

Ben je in controle

Voor ons geld dat we vaak dingen doen die niet goed zijn. Toch is het betaald. Jezus betaalde de prijs voor onze schuld. Met Zijn leven. Durf jij jouw leven aan Hem te geven? Durf je te erkennen dat je de controle niet hebt?

De sleutel voor herstel is transparantie. Eerlijk zijn over wie je bent en waar je tegenaan gelopen bent en te bespreken hoe dit op te lossen in alle oprechtheid. Durf je eerlijk te zijn naar God, naar anderen, naar je zelf? Open je ogen, kijk en zie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s