Consequent of consistent?

Soms moet je consequent zijn in het leven. Met name naar je zelf is het zo nu en dan goed om hier in bepaalde zaken ook zo in te staan.

Als het gaat om anderen is consequent zijn niet altijd handig. Soms weet je te weinig van de ander en zijn situatie. Een ieder heeft zo zijn eigen manier om met zaken om te gaan.

Consequent zijn is handig als het om eigen keuzes gaat. Wanneer het om anderen gaat kan het blijven hangen in

consequente keuzes of gedrag aardig in de weg staan.

Soms zullen we in plaats van consequent misschien beter kunnen spreken van consistent zijn. Wat je zegt en doet moet kloppen met wie je bent.

Consistent zijn betekent dat er een mate van duidelijkheid is, maar dit is in een bepaalde verhouding tot.

In mijn eerste jaren in de verslavingszorg lag de nadruk erg op

Consequent zijn. Wie zich niet hield aan de afspraken kreeg een consequentie.

Tegenwoordig leer ik meer en meer wat de kracht is van consistent zijn. De omstandigheden bekijkend kun je dan vaak relativeren en zaken in verhouding zien.

Vaak is er een samenhang tussen inconsistent leven en problematiek. Consequent je aan afspraken en regels houden lijkt dan de oplossing, maar vaak is dat helemaal niet zo.

Kunnen we echter de ogen openen voor de samenhang tussen oorzaak en gevolg dan ontstaat er iets wat duidelijkheid geeft en inzicht over hoe met zaken om te gaan.

Jezus was heel helder tijdens zijn dagen op aarde en liet zien dat het niet ging om het consequente gedrag. Het was Hem juist te doen om datgene wat leven waardevol maakt, wat het geheel verbind.

Jezus toonde aan dat het consequente wat men van de wet had gemaakt niets anders was dan de waarheid, maar dat het niet helpend is in relaties . Het gaat om de samenhang tussen afspraak en het individu.

In ons geloof is het samenhangende niet het uitgangspunt maar de relatie. Jezus was in relatie met de Vader, maar wilde juist zijn vrienden duidelijk maken hoezeer het gaat om het hart van die relatie.

Soms kan in een situatie een regel een regel zijn, maar als we de omstandigheden bekijken en de regel daarop toepassen zoals het hoort is dat een vorm die wat mij betreft de juiste lading/consistentie heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s