Kritiek vanaf de zijlijn of de stem van binnenuit.

Wat is het gemakkelijk om van de zijlijn kritiek te leveren. Als we voetbal kijken ligt het of aan de scheidsrechter of aan een bepaalde speler. Als we om ons heen kijken in de samenleving en we zien iemand die een hogere positie heeft of meer geld dan is het iemand die er niet eerlijk aan zou zijn gekomen of toevallig een kruiwagen heeft gehad. Wanneer we het over corona hebben dan doet de regering alles fout. Mondkapjes overbodig en avondklok onnodig. Maar als het gaat om verantwoording nemen tov zichzelf en anderen geven ze niet thuis.


Lekker alles buiten je zelf plaatsen. Geen verantwoording nemen, maar wel een mening spuien . We zien het veel terug. Het is zo enorm gemakkelijk om kritiek te spuien en af te geven op van alles. Hierboven gaf ik wat voorbeelden, maar is het niet zo dat we dat allemaal regelmatig doen?
Als we ons werkelijk zouden verdiepen in het moraal van het verhaal dan ga je er anders tegenaan kijken. Ik kom regelmatig mensen tegen met een verhaal. Mensen die iets heftigs hebben meegemaakt en dit maar moeilijk kunnen verwerken. Ze hebben iets nodig wat verdoofd, wat hen in momenten even weghaalt uit de pijn. drank, drugs of even uit de werkelijkheid vluchten omdat ze de keiharde confrontatie van het moment even niet aankunnen. Het leven kan soms zo hard zijn en er is zo weinig begrip. Mensen zien enkel de junk of dronkaard, de gestoorde , maar zelden de mens achter het probleem.


Nogmaals: het is gemakkelijk roepen vanaf de zijlijn. Er zijn meer mensen buiten het veld dan erin, dus meer kritiek dan mensen fouten kunnen maken en ieder vindt er iets van, maar er gaat zoveel stuk op deze manier. Wat nu als we beginnen niet langer te wijzen naar anderen. Niet alles zal goed gaan, maar wat nu als we zouden opstaan en onze energie anders zouden benutten. Ipv negatief en vuiligheid spuien kunnen we ons er toe zetten om in de waarheid te gaan staan en te verkondigen wat goed is . Verantwoording nemen ipv de neerbuigende houding zoals veel mensen in wezen hebben.
Misschien vindt je het juist negatief van mij. Ik geloof niet dat dit zo is. Het verhaal gaat namelijk niet over jou specifiek, maar over hoe we als mensen soms kunnen zijn. Over dat het anders zou moeten. Als gelovige(n) zou dat er in de praktijk anders uit moeten zien . Maar ook gelovigen blijken gewoon mensen die vaak vertrouwen op eigen kunnen.
Weet je, is dat niet wat ze oud gedrag noemen ? Leven in het vlees? Of gewoon zondig? Ik zelf ben er van overtuigd. We leven vaak nog steeds in een leven dat onveranderd lijkt. Als of er geen nieuw leven bestaat, enkel het leven wat we leven. Echter als kinderen van God mogen we weten dat het oude leven overwinnen is en we met Christus in een nieuw leven mogen wandelen.


Dat betekent dat we op mogen staan. Dat we als het ware de negativiteit van alles en iedereen achter mogen laten en in een nieuw leven Gods waarheid over wie we zijn mogen aanvaarden en er van uitdelen aan anderen. Veel mensen leven echter in het verleden. In vroeger. Wat ooit was en dat was niet best in sommige gevallen en dus komen ze er niet uit. Dat is het oude leven. Het nieuwe leven is hier en nu. We mogen keuzes maken om voor Jezus te leven . Hij is het Leven, de Waarheid, de Weg.
Jezus stond niet aan de zijlijn te schreeuwen maar midden in de maatschappij. Kende alle pijn, verzoekingen, afwijzingen, teleurstellingen, verlangens. Hij is mens geworden en God gebleken. Heeft het oude weggedaan zodat het nieuwe kon komen. Ik wil dat nieuwe en verlang er naar .

Te veel staan we aan de zijlijn te schreeuwen. Ik wil me echter verdiepen in de mens, Jezus volgen daarin. Het nieuwe leven verkondigen. Een leven dat anders is en nieuw. Fris en overweldigend. Veranderend en genezend. Te veel blijven we zitten en doen wat we doen. Bang om afgewezen te worden. Jezus werd afgewezen, gedood zelfs. Geslagen aan houten kruis.

dat is waar…. maar Hij is ook de opgestane. Hij leeft en wij mogen ons oude leven opgeven en opstaan in een nieuw leven met Hem. Ik wil een boost geven en vertellen dat verandering mogelijk is. Niet door eigen kracht of keuzes, maar door overgave. Goed om dat te gaan beseffen en te gaan ervaren. Er van uit te delen. De wereld roept vanaf de zijlijn. Geeft instructies dreigend soms, maar vanuit Gods koninkrijk horen we de waarheid. Niet vanuit de zijlijn, maar van binnenuit. Laten wij die Jezus kennen luisteren naar Zijn stem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s