Be you !

Mijn moeder zei vroeger altijd: wie zichzelf vergelijkt met een rotte appel wordt vanzelf op de mesthoop gegooid. Ze bedoelde daarmee niet dat je je beter moet voordoen, maar soms is het beter te zwijgen over zaken.

Je kent het vast wel. Je komt bij iemand tegen en het gesprek gaat over hem en hin praat honderduit en je gaat 10 minuten later weer op weg, maar je kent alle ins en outs van iemand. Zelfs zaken die je niet wil weten. Je hebt er ook niet om gevraagd en eigenlijk ben je niet eens geinterreseerd, maar het komt op je bord.

Het vreemde is, meestal zijn het niet de leuke zaken die je hoort. Mensen praten dan om het praten. Meestal gaat het dan ook nog slechts over anderen en proberen daarmee juist zelf in een goed daglicht te komen of zo.

Waar ben jij op gericht?

De vraag is waar ben je mee bezig in je hoofd? Een rare vraag misschien in deze, maar waar je op gericht bent bepaald uiteindelijk ook wat je doet. Als je voortdurend bezig bent met wat anderen van je vinden en je richt op wat en hoe je zou moeten zijn, ben je op een gegeven moment net een kameleon. Je past je aan in elke situatie, maar je bent nooit echt jezelf.

Sommigen mensen zijn enkel bezig met negativiteit. Dan wordt de wereld , de maatschappij een rotte plek. Anderen zijn niets waard en ook de kijk op je zelf veranderd.

Je anders voordoen ben je niet zelf!

Sommige mensen proberen door anders te praten hier verandering in te brengen. Ik geloof ook dat woorden kracht hebben, maar tegelijk weet ik dat wat achter de woorden zit deze beïnvloeden. Dus wat je denkt is bepalend voor wat je zegt.
Je kunt dus denken dat je niks waard bent en uitspreken hoe goed je bent. Dat is niet congruent. Dat gaat opvallen. Dus je blijft hoe dan ook communiceren wat je denkt. Dus als je geen goed beeld hebt van je zelf is dat wat men ziet. Daar ligt dus een uitdaging.

Soms denken mensen dat je op een mooie manier moet communiceren hoe je denkt of juist op een hele dominante manier. Ik geloof echter dat het niet gaat om je maniertjes en aangeleerd gedrag. Hoewel je best een hoop zaken ook kunt leren hoe je je kunt presenteren, wat handig is en wat niet.

Ontwikkeling maakt deel uit van je leven.

Gedrag heeft alles te maken met hoe je bent opgegroeid en waar je je bevindt en met wie, door je te ontwikkelen veranderd je gedrag maar het is vooral ook belangrijk te ontdekken en te geloven dat je de moeite waard bent en dat anderen dat ook zijn.

Veel mensen zijn echter op zoek naar wie ze zijn. Ze passen zich aan een bepaalde omgeving, mensen of een bepaald gedachtengoed in de veronderstelling dat dit hun leven zal veranderen. Dat wordt als het ware hun overtuiging. Ze nemen het aan als waarheid.

Juist het vasthouden aan waarheden die onwaar zijn maakt dat mensen vastlopen. Ongelukkig zijn. Onveranderd blijven. Om te veranderen is er iets wezenlijke nodig. Waar we op gefocused zijn bepaald waar we terecht komen.

Pas op voor je eigen leugens!

Ik werk veel met mensen die drugs gebruiken. Iemand die de gedachte heeft dat drugs je rustig maakt of je iets van inhoudt geeft zal blijven gebruiken. Is het onwaar? Nee hoor, het geeft een kort moment van rust. En kan je leuke momenten hebben? Zeker ook dat.
De focus ligt dan in het moment en op gebruik. Wat als je de focus verlegd naar relatie of naar werk of God. Hoe zit het dan met gebruik? Geeft het dan nog steeds die rust? Is het dan nog steeds lollig?

Wat of wie is belangrijk voor je?

Of als je voortdurend bezig bent met wat anderen verkeerd gedaan hebben in je leven. Is dat dan waar? Zeker. Niemand komt ongeschonden de wereld rond. Maar zijn er ook mensen die je gelukkig maken? Heb je vrienden, familie die er toe doen? Wat als zij de focus zijn in je denken ipv de rottige zaken die je zijn aangedaan?

Ik zelf geloof dat God het uitgangspunt is voor het leven. Dat Hij ons liefheeft en alles voor ons heeft over gehad. Dat Hij tot het uiterste ging voor mij persoonlijk . Hij vondt mij de moeite waard.

Waarop ik mij probeer te focussen!

Mij hier op te richten en te weten wie ik ben en te geloven in de waarheid dat ik mijzelf mag zijn en niet wordt afgerekend op fouten geeft me de ruimte om mij zelf te zijn. Ik hoef dan niet elk woord te wegen iedere daad te benadrukken.

Mijn gedachten en waar ik me op richt is God. Van daaruit op alles wat ik heb en doe. Ben ik daarin perfect? Zeker niet, bij lange na niet, maar ik geloof dat mensen die me kennen weten waar ik voor sta. Weten waarop ik gericht ben. Mijn focus en gerichtheid weten. Ze zijn het niet altijd eens, maar kennen me vanuit deze dingen. Zelfs als ik het niet goed doe hoor ik dit terug en helpt het me de focus vast te houden.

Jij mag gefocused en doelgericht zijn…

Je mag weten wie je bent. Je mag een doel hebben in je leven. Je mag jezelf zijn het gaat niet om de letter van elk woord, het voortdurend afwegen. het gaat om datgene waarop je gericht bent in het leven. Dat bepaald wie je bent en hoe men je ziet, hoe je handeld vanuit oprechte gerichtheid.

Vertrouw met je hele hart op de Heer, en vertrouw niet op je eigen wijsheid. Overleg al je plannen met Hem. Dan zal Hij je leven leiden.
SPREUKEN 3:5‭-‬6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s