Er is Hoop

Wat leven we in vreemde tijden. Ik weet niet hoe jij het ervaart, we zijn niet gelijk, maar ik denk dat je het met me eens bent.
Iedereen is op zoek naar hoop. Iedereen is op zoek naar liefde die niet teleurstelt. Op zoek naar een leven dat zin heeft.

We zien van alles gebeuren, in de media, in je omgeving, de maatschappij. Er is boosheid, teleurstelling en mensen willen gehoord, gezien worden. Wellicht is dat de reden dat sommige mensen destructief gedrag vertonen. Niet omdat ze dat echt willen, maar meegezogen, opgenaaid worden door gevoelens en gedachten.

Hoop ligt echter niet in opstandig, destructief gedrag, niet in ageren, schreeuwen en de schuld buiten je zelf leggen. Hoop ligt daar waar we erkennen de situatie niet in de hand hebben. Dat we hulp nodig hebben in deze roerige tijden.

Misschien vindt je dat een vreemde gedachte. Misschien denk je dat je iets zou moeten doen. Vechten. In de bijbel kun je lezen over Petrus die daar ook zo over dacht en hij sloeg, strijdlustig iemands oor af. Maar Jezus floot hem terug en nam het oor van Malchus en genas het. (Johannes 18)

Moeten we alles maar over ons heen laten komen? Jezus heeft met zijn leven laten zien dat Hij niet alles over zich heen liet komen, maar dat Hij deed wat moest gebeuren. Weet je wat dat was? Hij gaf zichzelf. Hij deed wat nodig was om jou en mij te redden.

Het leek er op dat alles verloren was, maar dat was zeker niet het geval. Hij nam juist het heft in handen. Hij liet zien waartoe God Hem opriep en daarmee ook ons. Namelijk dienstbaarheid. Er is geen hoop in geweld, geen hoop in de ander pijn doen of beschadigen. Er is hoop in samen onderweg zijn. Er is hoop in liefde. Er is hoop in delen.

Misschien heb je het gevoel dat juist dat onmogelijk is geworden. Er zijn echter juist in deze tijden zo veel mogelijkheden om er voor mensen te zijn. Je kunt bellen, appen. Er mag dan misschien minder als in normale tijden, maar weet je, juist nu kunnen we inventief zijn. Een luisterend oor, een uitgestoken hand. Juist omdat er veel leed is, veel eenzaamheid, veel verdriet.

Jezus gaf zichzelf voor jou in je meest miserabele omstandigheden. God had een plan waar geen oplossing leek werd Hij zelf de oplossing. Jij mag deel zijn in Gods plan. In deze tijd wil Hij dat jij net als Jezus deel bent aan de oplossing. Niet aggresief vechten, mensen schade toebrengen of de maatschappij, maar je mag strijden op een andere manier door hoop te delen met anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s