Ieder mens is op zoek naar inhoud en betekenis. Een leven zonder inhoud, iemand die niets voor de ander betekent is eigenlijk zo goed als dood. Inhoud en betekenis is als zuurstof. We kunnen niet zonder. We doen dingen in ons leven en denken er niet altijd over na, maar inhoud en betekenis zorgt er voor dat datgene wat we doen ons vervulling brengt. Het geeft datgene zin en maakt dat we opstaan, gaan, bewegen, doen.
Veel zaken in het leven die we doen zijn echter zonder inhoudt, leeg, doelloos. Hoewel het in eerste instantie soms nog wel leuk is, blijkt het uiteindelijk nergens toe te leiden. Zo zijn we in nederland nog al trots op onze vrijheid. We kunnen doen en laten wat we willen, het is een recht geworden. Maar wat houdt die vrijheid nu in wanneer we het gebruiken om te doen wat geen inhoudt heeft? Wat nu als die vrijheid indruist tegen het morele? We mogen kiezen voor abortus, maar behalve dat een ongeboren kind het daglicht niet zal zien betekent het ook dat de moeder leeg, verwond achterblijft. We mogen drugs gebruiken. We zijn trots op onze tolerantie, maarvdagelinks zien we mensen vechten tegen de gevolgen er van. De inhoudsloosheid en de gevolgen die het infividu en maatschappij er door ondervindt. We bepalen zelf wel wat we doen, regels gelden zo lang ze ons passen en waar niet gaan we onze eigen weg, immers wat gaan ze ons doen? Taakstraf of gevangenis? Als je niks hebt te verliezen, dan is zelfs dat misschien beter nog als de leegte die we ondervinden.


Het leven, wat ons bezighoudt, laat zien wie we zijn. Wat we zeggen weerspiegeld wie zijn. Wat we doen laat zien wat je bezighoudt. Hoe je omgaat met zaken verteld wat je bent. De mens is bijzonder gemaakt en geboren met een doel. Sommigen hebben het nog niet ontdekt en anderen gebben er van gehoord maar durven zich er niet aan over te geven vanwege de vele teleurstellingen die ze reeds hebben gehad. Juist dat wat nog iets van hoop zou kunnen geven, daaraan durven ze niet te beginnen. Immers het zou eens tegen kunnen vallen of ze zouden afgewezen of door de mand kunnen vallen.
Wanneer we niet begrijpen wat de waarde is van inhoud en betekenis voot het leven, begrijpen we ook niet wat een schade een leven zonder is. We leven dus een leven wat vroeger of later eindigd, maar wat betekent dat het nooit tot potentie zal komen. Het is niet in overeenstemming met datgene waarvoor we bedoeld zijn.het is alsof je met een schroevendraaier een spijker in het hout slaat. Dat gaat wel, maar is niet goed. Het is mogelijk maar niet handig. het is een optie, maar naast de keuze voor een hamer is het een slechte opties.
De meeste mensen ontdekken op een gegeven moment wel wat inhoudt geeft en betekenis op sommige vlakken en klamlen zich er aan vast. Aan vriendschappen, relaties, je kinderen, huisje, boompje , beestje, etc.. belangrijke zaken. Maar toch wat is groter dan deze? Immers wat nu aks al die dingen er over een tijdjeniet meer zijn of er overkomt je iets of hen? Wat is dan de inhoud en betekenis? Houdt het op na dit leven? Voor jou niet zo erg denk je misschien, maar hoep zit het dan met je geliefden? Dat wat voor jou betekenis en inhoudt betekent is dat dan straks ook voorbij?


We mogen inhoudt en betekenis vinden in Christus. Voor velen gaat het dan over doodgaan en in een andere realiteit wakker worden. Ik geloof in leven nu met Hem. In de realiteit van alle dag. In het omzien naar anderen die dit nog niet ontdekt hebben en ondersteuning nodig hebben. Ik geloof dat we hoop mogen delen in een wereld die in sommigevzaken hopeloos lijken. Ik geloof in het hier en nu. Dat Jezus er bij is, begrip heeft voor de situatie. Dat Hij ruimte geeft en heeft voor jou. Straks als de tijd gekomen is,maar ook nu al mogen we samen met Hem onderweg zijn. Zinvol. Een leven van inhoud en betekenis hebben waar we zijn. Hij mag in ons leven gestalte krijgen voor de ander. Zoals ik min of meer al zei: men kan zien ,horen, proeven wat ons leven is. Jezus wil in jouw leven zijn en dat geeft inhoudt, betekenis nu en later. HOOP!