Met respect je mening uiten.

Wat een toestand in de wereld. Meg name in de westerse wereld waar we er eigenlijk van uitgaan dat we in een redelijke samenleving wonen.

We vinden vrijheid belangrijk. We mogen zeggen wat we willen. We kunnen keuzes maken om het anders te doen dan wat de gemiddelde nederlander, medelander of wereldburger voor ogen heeft.

Van de week hoorde ik een wat grove uitspraak wat ongeveer zo klinkt: als onze leiders klootzakken zijn, dan zal ook het volk gaan bestaan uit klootzakken.

Persoonlijk heb ik een mening over dit taalgebruik maar het geeft wel iets aan . Als onze leiders niet eerlijk zijn, hoe kunnen we dit dan verwachten van de onderdanen.

Vandaag zag ik hoe een filmpje voorbij komen waarin Trump als het ware oproept tot ongehoorzaamheid zoals hij zelf zich niet houdt aan de regels van het land waarvan hij zelf op dit moment nog president is.

Gelukkig wordt hij gecensureerd, anderzijds is ook een ander item hoorbaar in het nieuws over vrijheid van meningsuiting. Waarbij we het hebben over uitspraken en beelden die de islamitische wereld schijnbaar tegen de haren in strijkt.

Natuurlijk is het niet leuk als er dingen gezegd worden die onbeleefd zijn en/of kwetsend. De vraag is of misschien kunnen we opmerken dat er veel.chrisyrlijke waarden te grabbel worden gegooid onder het mom vrijheid van meningsuiting. Nu echter wil een groep dat men geen kwetsende zaken over Muhammed gezegd mogen worden.

Ik ben het eens met deze mensen dat je niet asociaal hoeft om te gaan met andermans gevoelens, gedachten, overtuigingen hoe zeer ze ook ingaan tegen de mijne.

Ik geloof echter in vrijheid van meningsuiting. Men mag zeggen wat men wil, maar de vraag is of men daarbij ook regels kan stellen voor fatsoen en onderling respect.

Respect is iets wat ik mis in hoe we soms omgaan met de ander. Ik geloof dat respect en fatsoen de basis is voor relatie. Het vreemde in mijn ogen is dat iemand die overal tegenaan schopt, toch zoveel volgelingen heeft.

Jezus die goed was, had ondanks het goede wat Hij deed weinig volgelingen. Sterker nog de mensen verkozen een misdadiger boven een onschuldige.

Schijnbaar vinden mensen het gemakkelijker om te kiezen voor wat in hun ogen goed is dan wat werkelijk goed is. Schijnbaar kiezen veel.mensen liever voor een asociaal persoon die spuugt op eerlijkheid, fatsoen en respect.

Hoe sta ik er in, is de vraag aan mijzelf. Ik wil kiezen voor wat de bijbel mij leert en dat is in ieder geval niet voor disrespect of leugen niet voor haatzaaien naar doelgroepen, personen ,collega’s , anderen. Niet voor haatzaaien en opgeblazenheid. Ik kies er voor om Jezus te willen volgen en lief te hebben al ben ik ook daarin lerende.

Respect is belangrijk. Vrijheid is een groot goed, maar de vraag is of we bereid zijn om onze vrijheid op te offeren voor de Waarheid? Ik geloof dat daar een hiaat ligt bij christenen. Veel gelovigen kiezen vooral voor zichzelf boven dat wat God van hen vraagt.

Wat houdt discipelschap nog in in deze tijd? Zijn wij nog bereid om werkelijk Jezus te volgen? Of volgen we leiders, mensen die niet Hem voor ogen hebben, maar zichzelf, macht aanzien of wat ons het beste lijkt boven wat Gods weg voor ons zou kunnen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s