Ook Ik veroordeel je niet.

Er is veel oordeel in de wereld. Maar ieder oordeel kan wachten op een tegenoordeel. Wanneer we iemand aanspreken op zijn gedrag dan kan je wachten op een tegenreactie. Wanneer ik iemand aanspreek op het gebruik van drugs zal hij mij aanspreken op het drinken van een biertje, het roken van een sigaret, het eten van te veel friet. Als dat niet helpt zoeken we naar andere tegenonderwerpen waarop we de tegenaanval kunnen inzetten. Gedrag uiterlijk, maniertjes, etc…

Jezus zegt dat we niet moeten oordelen, zodat er ook niet over ons geoordeeld zal worden. Of dat je op grond van je oordeel ook geoordeeld zult gaan worden en de maat waarmee we meten, daarmee zullen we ook gemeten worden. (Vrij vertaald uit Mat 7:1,2)
Als mens hebben we al gauw onze mening , ons oordeel klaar. We zien iemand met een bepaald uiterlijk, kleding, stoornis, in gebruik en we vullen gelijk al in wat en hoe iemand is. We weten niks anders dan wat we zien en toch….. oordeel dus!

Geraakt

We denken misschien dat zo’n reactie normaal is. Menselijk. Maar we zullen ons er van bewust moeten zijn dat dit iets teweegbrengt. Het zet iets in beweging. Het raakt iets. Want op het moment dat we de ander onderuit halen, zeggen we eigenlijk hij is minder dan ik. We zetten de ander in een vals licht om er zelf beter uit te zien . Door de ander slecht te belichten komen wij beter uit tov de ander. Het tegendeel is echter waar. Wanneer we de ander op een bepaalde manier wegzetten, laten we juist zien wie wij in werkelijkheid zijn. We laten zien dat we veroordelend, afwijzend zijn, dat we een vooringenomen mening hebben.

We beoordelen de ander maar leggen onszelf een oordeel op. Het beoordelen, veroordelen, het onderuit halen van de ander is niet helpend in zijn of haar proces. Ook is het niet helpend in ons eigen proces van herstel of groei. Sterker nog de kloof tussen mensen en onszelf wordt groter en groter. Kijk om je heen. Waar mensen elkaar veroordelen ontstaan kloven tussen mensen van verschillende kleuren of rassen, ontstaat er onbegrip over zaken, beschuldigingen die niet reëel zijn, wantrouwen, beschadigde relaties, verlies je vrienden, je man of vrouw, je kind, uiteindelijk ook je zelf.

Balk en splinter

We kunnen elkaar beoordelen veroordelen, iets van elkaar vinden, maar we kunnen ook zoeken naar verbinding. Niet meer kijken naar de splinter in iemands oog terwijl we de balk bij onszelf niet opmerken . (Eigen woorden Mat 7:3,4)We zijn huichelaars als we vooral gericht xijn op de splinter vann de ander maar onze eigen balk, eigen zaken, rotzooi, niet opruimen.
Weet je, er is iets mis met ons allemaal! Het feit dat we de ander veroordelen laat dat al zien. Mogen we het er dan niet over hebben? Ik geloof het wel. Maar we zullen moeten beseffen dat wij de wijsheid niet in pacht hebben. Dat de balk in onze ogen ons verblind. Dus zullen we vanuit dat perspectief ook in gesprek moeten zijn. Het onderkennen van ons eigen ding, opent hetbgesprek op niveau en leert ons zelf en misschien ook de ander. Het geeft iig ruimte boor persoonlijke groei in relatie. Dat vraagt om kwetsbaarheid van onze kant tov de ander. Misschien is het niet altijd handig om kwetsbaar te zijn. Niet iedereen hieft te weten wat er in ons leven speelt. Relatie is het antwoord tav persoonlijke groei , verandering en/of herstel. Bij onszelf, maar ook voor de ander.

Het is gemakkelijk je mening te ventileren. Iets te vinden, op te merken over de ander, zijn manier van leven, de keuzes die ze maakt als je niet in diens schoenen hebt gestaan. Wat zou het prachtig zijn als we ruimte proberen te maken voor oprechte relaties en van daaruit elkaar leren kennen. Dan is volgens mij het meeste bespreekbaar te maken. Ik geloof dat er in relatie ruimte is om te zeggen en iets te vinden omdat je weet waar het over gaat bij die ander, maar de ander snapt ons en onze gedachten, gevoelens ook beter in die setting. We beschadigen dan niet maar bouwen op. De relatie groeit en wij zelf ook. We vinden hoop, geloof in de ander, in onszelf in God.

... En Jezus zei tegen haar: Ook Ik veroordeel u niet; ga heen en zondig niet meer.
Johannes 8:11 HSV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s