Zalig met je hele shitzooi!

Wat is belangrijk in onze ogen? Wat is in deze tijd nu echt belangrijk? De advertenties die we overal tegen komen  de media, wat we zien in winkels, in de boeken die we lezen, op tv,  alles  wil ons doen geloven dat het gaat om hoe je er uit ziet, wat je hebt gepresteert of hebt en dat mensen die er niet volgens de norm uitzien zwaar ongelukkig  zouden moeten zijn.

Als je wat overgewicht hebt, als je kaal bent, je al ouder bent, niet al te veel te besteden hebt , je geen auto hebt of eigen huis, dan doe je er minder toe. De advertenties willen ons doen geloven dat we dat beeld kunnen bereiken van perfectie volgens het onrealistische beeld.
Wat steken we een hoop tijd en energie in zaken die er in werkelijkheid niet echt toe doen. We hebben echter een overtuiging ontwikkeld dat dit soort zaken van wezenlijk belang is.   Immers een slechte huid, rimpels of andere uiterlijke of praktisch maatschappelijk falen  kunnen zorgen dat we ons niet geaccepteerd voelen. Jezus onderwijzingen gaan vaak over mensen die genegeerd, afgewezen worden of niet tot de geaccepteerde elite horen.

Jezus zet dingen graag ff in het juiste perspectief.  Nml dat hoe we er uit zien heel bijzonder is, maar dat zelfs de mooiste mens niet zo mooi is als een bloem in het veld. Maar we mogen gelijk ook weten en ervaren dat wanneer we Gods leven in ons binnenlaten en we gaan leven volgens de regels van het koninkrijk, we mooier worden dan welke plant dan ook.

Zou de strekking van Jezus niet zijn dat we tevreden mogen en zullen zijn als we volgens Het Koninkrijk zullen leven? Zijn we niet juist in onze eigenheid het allermooist? Draait het in Gods Koninkrijk om hoe mooi je gekleed gaat of welke make up je draagt? Jezus noemt mensen zalig die op een bepaalde manier opvallen.

Gaat het dan om superioriteit, om jouw prachtige manieren, uitstraling, haarkleur? Ik geloof niet dat God geinterreseerd is in uiterlijke  oppervlakkigheid.
De vraag die we kunnen stellen is  wat doet er dan toe? Waarom val jij op? Hoor je tot de groep mensen die door Jezus zalig genoemd worden? Misschien ben je volgens jouw eigen inzichten of die van anderen niet iemand die als aantrekkelijk gezien wordt, maar zalig de mensen die onaantrekkelijk zijn. Misschien heb jij je leven niet op orde zoals dat volgens de geldende normering wordt gesteld, zalig de onordelijken. Misschien ben je klein van stuk of juist supergroot, dik of dun, mismaakt,  zalig ben je in jouw proportie. Weet je, je bent welkom in het gezelschap van Jezus!

Al zit je nog zo in de knel: ben je van school gestuurd, zit je niet lekker in je vel, of heb je je over de kop gewerkt. Ben je failliet, gedesillusioneerd op allerlei gebied. Verslaafd aan drank , drugs, porno,  eten, of ben je besmet met herpes, hiv. Al heb je een hersenbeschadiging of ongeneeselijke ziekte. Werkeloos  of overwerkt,  oud of emotioneel verwaarloosd,  noem maar op. Voor deze mensen en dus ook voor jou is het evangelie aangaande het Koninkrijk.

Misschien denk je dat je eerst dood moet zijn om de zegen , de zaligheid te kunnen ontvangen, maar dat is dus niet hoe het zit. Jezus biedt je nu al de zegen aan die het koninkrijk je biedt. Het Koninkrijk der hemelen waar Jezus het over heeft is voor mensen die hun vertrouwen op Hem stellen. Niet op hun uiterlijke voorkomen, hun make up, geld , haardracht, het werk, wat ze doen of wat ze verdienen, niet wat men aan kwaliteiten heeft bepaald de zegen, maar in hoeverre we in relatie zijn en ook onszelf aan Hem laten zien. We denken misschien dat bepaalde mensen niet bij Jezus zouden moeten mogen horen, maar de eerlijkheid gebied dat er mensen bij het Koninkrijk horen die we er nooit hadden verwacht en die we verwacht hadden misschien niet eens. Want laten we eerlijk zijn wie te maken heeft gehad met mensen die je pijn hebben gedaan wil je misschien niet zien. Toch is het Koninkrijk ook voor hen die zaken geflikt hebben die niet door jouw beugel kunnen.  paulus zegt  dat het koninkrijk niet is voor hoereerders, afgodendienaars, overspelers, schandjongens, knapenschenders, dieven , geldgierigen ,dronkaards, lasteraars, oplichters, en sommigen zijn dat geweest  zegt paulus. Maar belangrijk in dit gedeelte is dat hij zegt: maar gij hebt u laten afwassen , maar gij zijt geheiligd, maar gij zijt gerechtvaardigd door de naam van de Here Jezus Christus en door de Geest van onze God. (1 Kor 6:10,11)

Het mooiste is als ik mijzelf zie zoals ik ben, met al mijn zaken die er niet toe doen, dan kan ik ook naar degene gaan die mij iets heeft aangedaan wat pijnlijk was en me heeft beschadigd. Er gaat zegen uit en herstel van het feit dat we erkennen dat God een God is van mensen die het allemaal niet onder controle hebben, van zondaars.  Dat Hij van jou en mij houdt in iedere omstandigheden  dat we ons daarvan los mogen zien in Christus. We mogen los zijn van het aardse koninkrijk van valse schijn, ons eigen persoonlijk gecreëerd koninkrijk en mogen horen bij het koninkrijk van God door de Heer Jezus. 

Wie hoort bij dat Koninkrijk? Allen die inzien dat ze niet perfect zijn, die hun schuld en fouten durven toegeven, die verlangen naar een leven met Hem. Niet die dan perfect zullen worden of een auriool hebben zijn behouden, zalig of gezegend, maar degene die Zijn waarheid en liefde geaccepterrd hebben en proberen toe te passen in hun leven. Zij zijn het die het Koninkrijk laten zien in deze wereld.

Een gedachte over “Zalig met je hele shitzooi!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s