Impact

Sommige woorden kunnen een mens behoorlijk raken. Wanneer men zegt dat men geraakt is, wat betekent dat dan? Ik denk dat veel mensen licht geraakt zijn . Geïrriteert door uitspraken of situaties net mensen. Maar geraakt worden gaat mi veel dieper.
Iemand kan geraakt worden door woorden, opmerkingen van mensen. Het kan van iedereen zijn, maar soms ligt het aan wie het zegt en ook het moment. Geraakt klinkt wat als een emotionele toestand, maar geraakt worden kan verschillend zijn qua impact.

Wat zijn woorden die jou geraakt hebben ooit? Ik geloof dat we allemaal we geraakt worden in het leven. Soms positief. Aangeraakt door een familielid of vriend kan zoveel zeggend zijn. Of geraakt door een scherp woord alsof erbeen pistool op je afgevuurd is of een messteek.
Ik geloof dat waar we geraakt worden er iets gebeurd in ons leven. Immers wanneer we gewoon ons leven hebben wat z’n gangetje gaat, dan maken we ons niet zo druk. Maar waar we geraakt worden daar gebeurt iets.
Een emotie, pijn, verdriet, boosheid, schaamte doet zoveel met ons. Wanneer we geraakt worden doen we er iets mee. Niet per definitie iets goeds, maar wel om het opnieuw te ervaren als het iets goeds oplevert of iets wat niet goed was te blokkeren.

De vraag is of dat wat je blokkeert nu niet juist het goede had moeten zijn misschien en wat je als prettig hebt ervaren niet beter gestopt had kunnen worden in je leven. Wat is nu goed en wat niet?
Veel zaken raken ons wel, maar we doen alsof het niet zo is. We doen nonchalant. Soms is het goed om je te laten raken en soms is het goed om je te wapenen tegen ongewenste aanrakingen.
Vanuit de zorg geloof ik dat om verandering te bewerken er juist gekozen moet worden voor confronterende momenten. Geraakt waar de pijn zit. Vooral als iemand probeert te ontkennen, te blijven vluchten voor dit soort momenten.
Het is van belang om in een juiste setting te zijn waar raken in alle veiligheid bedding vindt. Veel mensen proberen juist dit soort geraakt worden te vermijden, maar juist in relatie us geraakt worden soms confronterend maar helpend. Uitgangspunt is dat het raken eerlijk , oprecht, waar en liefdevol is. Het gaat immers om herstel.


Herstel vind men als er liefde en relatie is. Ik noem dat altijd ontmoeten. Een plek waar.men vrij is om zelf keuzes te maken. Waar men mag aangeven wat men denkt, voelt of ervaart. Waar ruimte is om zichzelf te zijn , daar is ruimtr voor relatie ondanks pijnlijke ervaringen en omstandigheden.
Daar komt ruimte, we moeten niet, maar mogen van alles. Mits respect het uitgangspunt is. Ik geloof dat Jezus zo werkte. Hij was duidelijk in gesprek. Hij raakte de kern. Benoemde zaken die pijnlijk waren en toch ontstaan daar waar Hij komt juist relaties. Hoe zit dat bij kou? Ben je geraakt door Jezus? Heeft hij de pijnlijke plek of snaar geraakt? Natuurlijk kan je net doen of het je niet deert , maar echte verandering ten goede start pas als je het niet slechts toelaat, maar het binnen laat komen daar waar het nodig is. Zeg maar de juiste impact daar waar nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s