Naam boven gedachten en gevoelens.

We beschikken allemaal over het pallet basisemoties. Deze emoties zijn aanwezig vanaf de geboorte en niet sociaal cultureel afhankelijk. Natuurlijk heeft wat we meegemaakt hebben en hoe we tegen zaken aankijken invloed op hoe we ervaren.

Met de laatste zin wil ik benadrukken dat ik hier behalve zaken wil vertellen die met mij te maken hebben, maar ook wat mijn persoonlijke ervaringen zijn.

Ik geloof dat mensen niet werkelijk verbonden zijn tussen hoofd en buik. Ergens is er veelal een hiaat. Sommige mensen leven bijna enkel vanuit het hoofd en anderen zijn erg vanuit wat ze voelen. Wie is er in balans?

Wanneer de mens niet in balans is ontstaat er conflict. We zijn namelijk niet congruent. Ons hoofd zegt het één en onze buik ervaart iets anders. Ook tussen mensen onderling ontstaat wrijving omdat de één iets denkt wat bij de ander niet goed aanvoelt. Of andersom iemand voelt iets aan waarbij de ander bedenkt dat het anders ligt.

Conflicten zien en ervaren we dagelijks. Ze zijn onvermijdelijk. Waarom? Omdat we menselijk zijn, en als mensen verprutsen we het gemakkelijk. We zijn imperfect. Als we eerlijk zijn over onszelf weten we dat.

Maar conflicten zijn niet altijd slecht. Vanuit innerlijke conflicten en zelfs vanuit onze conflicten met anderen kunnen we leren hoe het iig niet moet. Wanneer we oprecht zoeken naar het hart van de ander gaan we een stap verder dan te blijven hangen in onze gedachten of gevoelens.

Het is belangrijk dat we zaken onder ogen durven zien, maar ook dat we leren om op een gezonde manier om te gaan met de ander en onszelf. Hoe we tegen onszelf en anderen aankijken laat zien hoe we in het leven staan.

Ik geloof dat naast onze gedachten en gevoelens vooral ook ons geloof een belangrijke invloed heeft op hoe we omgaan met keuzes in ons leven. Dus ons hoofd bedenkt het één en onze buik ervaart wellicht iets anders, maar vanuit geloof in ons hart ervaren we de zaken totaal anders als we bereidt zijn de Geest in ons te laten spreken.

Nu zien we dat zelfs in de kerk hoofd en buik vaak een grotere rol hebben dan ons hart. We zijn geneigd om te bedenken wat zou. Moeten en dat zelfs met bijbelteksten te onderbouwen en we laten gemakkelijk onze gevoelens een rol spelen als we vol overgave zingen en spreken over God. De vraag is in hoeverre ons hart daarin meespeelt.

Ik geloof dat onze basisemoties dichtbij de waarheid liggen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat juist hier het gevoelig deel ligt wat ahw ons hart inhoudt. We nemen daar waar wat zelfs onze gedachten nog niet weten en we er aren daar wat we eigenlijk nog niet eens als iets fysiek ervaren.

Een vriend zei ooit eens:’je weet het als je het weet’. Ik weet dat ik in relatie ben met mijn vrouw. We hebben wel eens een confkictje, maar zijn toch in relatie. Dit blijft zo omdat we bereid zijn om niet slechts onze gedachten of gevoelens te laten beslissen, maar omdat we kiezen voor het hart. We geloven in de liefde voor elkaar.

Ik geloof dat mensen kunnen falen. Wanneer gevoel of de gedachten de boventoon voeren en we ons hart buiten spel laten liggen dan ontstaat er niet enkel conflict, maar is de schade des groter omdat we dan kiezen vanuit onszelf. Niet vanuit de bron in ons leven. Het hart is de plaats waar we God mogen ontmoeten.

Het hart van een wijze maakt zijn mond verstandig, en zal op zijn lippen het inzicht vermeerderen.

Spreuken 16:23 HSV

https://bible.com/bible/1990/pro.16.23.HSV

Ons hart, de plaats waar God door de Geest spreekt in ons.

Want dit woord is heel dicht bij u, in uw mond en in uw hart, om het te doen.

Deuteronomium 30:14 HSV

https://bible.com/bible/1990/deu.30.14.HSV

Wat gebeurt er veel om ons heen op dit moment. Zaken als corona maken ons angstig misschien. We zien zaken die spelen tussen mensen vanwege kleur of afkomst. We voelen en bedenken van alles. Ons werk staat op het spel of onze relatie misschien. We zien de toekomst niet zo rooskleurig. We ervaren of voelen samenzweringen. Allemaal zaken waar we misschien lastig mee om kunnen gaan vanuit onszelf.

Maar wat ervaar je in je hart? Wat zegt God je? Wat lees je in Zijn Woord en hoe pas je het toe in je leven? Ben je bereid om het ook werkelijk toe te passen in je leven? Ben je bereid om uit je hoofd te komen en durf je ook je gevoelens los te laten?

Hij moet meer worden, maar ik minder. Wie van boven komt, is boven allen; wie uit de aarde is, is uit de aarde en spreekt uit de aarde. Wie uit de hemel komt, is boven allen.

Johannes 3:30‭-‬31 HSV

https://bible.com/bible/1990/jhn.3.30-31.HSV

Ben je bereid om uit het conflict te stappen met jezelf en de ander. Ben je bereid om je eigen gedachten en gevoelens te laten gaan om Gods wil te doen ? Dus niet langer met Hem te conflicteren tegen beter weten in, maar het recht los te laten wat je zelf denkt te hebben? Het draait in het leven immers niet allemaal om jou. Het gaat allemaal slechts om de ene naam: dat is Jezus! Naam boven alle namen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s