Ontvang dan de zegen….

In de kerk spreken we vaak over zegen. We wensen anderen Gods zegen toe. Er wordt een zegenbede gedaan. Mensen gaan niet zonder deze naar huis. Althans niet zonder dat deze is uitgesproken.

De Bijbel spreekt in vele opzichten over zegen. De vraag is echter wat betekent het om gezegend te zijn? Gods zegen ontvangen of de ander zegenen in Zijn naam is het allerbeste ontvangen, uitspreken in Zijn naam. Enkele gedachten wil ik delen. Ze zullen echter onvolledig zijn. Gods zegen is zoveel meer dan genoemd of benoemd kan worden.

Belangrijk is in ieder gevald dat je ook open staat om zegen te ontvangen. wie staat er nu niet open voor om het allerbeste van God te mogen ontvangen? Als ik je zou vragen of je zou willen delen in het allerbeste van wat ik heb, dan zeg je geen nee toch?

Toch ligt het Complexer dan dat. De zegen van God is iets wat omarmt dient te worden. Voor degene die het niet omarmt zal Gods zegen iets onbegrijpelijks zijn.

Gods zegen is meer dan allerlei zaken die leuk, mooi, bijzonder zijn. Het is ook de weg er naar toe die ons vormt. Het zijn ook de zaken in ons leven die ons vormen. De omstandigheden waarin we verkeren om te komen tot het doel van ons leven.

Gezegend is dus altijd het goede, maar wordt niet altijd gezien en ervaren als goed op het moment. De uitkomst zal echter het beste zijn. Wanneer je gezegend bent met een goede baan wil dat niet zeggen dat het je aan komt waaien. Als je gezegend bent met een huis wil dat niet zeggen dat je het niet moet onderhouden. Gezegend met liefde betekend nog steeds dat er werk gedaan moet worden om de vlam brandende te houden.

Wie gezegend word heeft ook verantwoording te dragen om de zegen in zijn of haar leven uit te werken. Wat betekent dat? Het is de zegen die je uitspreekt in naam van God. Dus zal het ook in teken moeten staan van Hem vanuit wie je het ontvangen hebt.

Het gaat dus niet om wat je ontvangen hebt, maar om Wie de zegen geeft. Wanneer we de ander zegenen betekent dat iemand wel gedaan wordt. Je schenkt de ander het goede. In eigen naam kunnen we ons best doen, maar in Gods naam is daar de verzekering dat Hij er bij is wanneer je de juiste koers vaart binnen deze.

Sterker nog: God zal de zegen laten gelden wanneer nodig. Wanneer we de ander zegenen, wensen we hem het beste van God. Maar wil de ander dat wel werkelijk? Daarom de vraag: mag ik je zegenen. Of je kunt zeggen dat je de ander Gods zegen toewenst. De ander kan het weigeren.

Als gelovigen geloven we dat God zegent. Durven we ons de zegen van God toe te eigenen? Durven we ons dusdanig in te zetten dat de zegen van God waarheid wordt in ons leven? Hoe doen we dat dan? Door te leven zoals Hij dat wil.

Hoe kunnen we zegen doorgeven aan anderen? Door te leven vgens zijn wil zodat anderen zien hoe het uitwerkt in ons leven en zij er naar uitzien deze zegen te mogen ontvangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s