De goed strijd blijven strijden.. 🤍🤎🖤

Wat een gedoe, wat een strijd is er gaande in ons kikkerlandje. Ik zal beginnen met te zeggen dat het geen onzinnig gedoe is, maar ik vraag me wel af wat de zin is van alles wat er speelt.

Ik geloof in vrijheid van meningsuiting. Hoewel ik daar soms mijn kanttekening bij wil zetten. Immers is vrijheid van mening het zelfde als iemand afbranden, neersabelen, afslachten met woorden?

Ik geloof dat het belangrijk is om te kunnen zeggen wat je vindt, maar dat respect en hoe je daarbij omgaat met de ander belangrijker is dan welke mening dan ook.

Ik wil daarbij ook de hand in eigen boezem steken tov de ander. Ik geloof immers dat we in onze christelijke wereld daarin regelmatig fouten hebben gemaakt en nog altijd maken.

Ik ben er van overtuigd dat verschil van mening niet hoeft te betekenen dat je respectloos bent ten opzichte van de ander. Daarom vind ik het woord ontmoeten zo mooi.

Ontmoeten zegt iets van elkaar zien, leren kennen, niets moeten, ruimte voor de ander, zonder dwang. Dat is mi de manier om keuzes te maken, ruimte te vinden om tot inzicht te komen en je gedachten te herzien waar nodig.

Black lives matter! Zeker weten! Maar volgens mij gaat het in veel gevallen echt om de erkenning dat iemand als volwaardig wordt gezien. Ik hou van mensen in zijn hoedanigheid. Kleur of juist niet. Het doet er niet echt toe in deze kwestie.

Ieder mens wil gezien worden. Ieder mens doet er toe ongeacht kleur, ras, geloof, sekse, voorkeur of afkomst. Ik besef dat dit een mening is, die je anders kunt zien, zoals alles wat iemand zegt door de ander op een bepaalde geïnterpreteerd kan worden of zelfs benadrukt in een bepaalde context gezet.

Ik zie dat er veel nadruk gelegd wordt op bepaalde zaken als kleur, afkomst of voorkeur, zonder dat er ruimte is voor werkelijk ontmoeten. Er is ruimte voor van alles. Voor harde woorden, geweld, demonstraties, meningen, maar niet voor bijstellen in de nuance. Namelijk om werkelijk tot ontmoeting te komen.

Ontmoeting vraagt om oprecht luisteren naar de ander. Niet om woorden te horen, ze te wegen, af te keuren, te interpreteren,.. Etc. Het is een hartsgesteldheid waarbij het gaat om dialoog op hartsniveau. Waarbij je de ruimte hebt te zeggen wat je nodig vindt en te luisteren en te bevragen naar de diepere laag in de conservatief.

De vraag die ik hier durf te stellen is: is jouw persoonlijke mening nu zo belangrijk dat je daarmee juist de strijd aangaat op een manier die anderen beschadigt en dus openlijk aanvalt?

Ik zie dat er veel meningen zijn, maar weinig oprechte dialoog. Woorden worden gewogen op allerlei vlakken. Als gekleurd mens mag je niets zeggen, als blank ook niet, en als je een bepaald idee hebt op seksualiteit is dat lastig en geloof is ook not done. Wat mag nog? Mogen we, of kunnen we nog onze mening zeggen of is er altijd iemand gepikeerd en. Komt het negatief in het nieuws?

Ik geloof dat mensen vreemde wezens zijn. We bekritiseren elkaar tot er gewonden vallen. We blazen en toeteren op alle fronten dusdanig dat ieders oren er pijn van doen en er irritatie is ontstaan. Wat er werkelijk toe doet is eigenlijk geen onderwerp van gesprek meer. Het gaat enkel nog om raken en pijn te doen ipv raken op hartsniveau.

Ik wil geloven dat hartsniveau de enige manier is om elkaar te zien zoals hij of zij werkelijk is. Ik geloof dat we nu juist daarvoor zijn gemaakt. Mensen hebben een hart om lief te hebben. Gevoelens kunnen gemakkelijk geraakt worden, maar laten we kiezen voor de juiste snaar.

Om tot de kern te komen over huidskleur, over seksualiteit, geloof, of wat je ook wil bespreken; begin met respect en een open houding. Durf jezelf te zijn. Stel niet je standpunten centraal, maar de ander. Je zult zien dat juist daarin de Ander centraal zal staan en jij je zelf meer zult gaan ontdekken.

(…) , mijn kind, deze prediking vertrouw ik u toe krachtens de profetieën, die vroeger over u zijn uitgebracht. Moogt ge, daarop steunend, de goede strijd blijven strijden, in het bezit van het geloof en van een goed geweten. Sommigen hebben dit van zich afgestoten, en daardoor schipbreuk geleden in het geloof.

1 Timoteus 1:18‭-‬19 NLD1939

https://bible.com/bible/2307/1ti.1.18-19.NLD1939

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s