Of je het gelooft! 🤔

We leven in een wereld die vol is van onechtheid. Namaak. Nep.

Mensen hebben neptanden. Dragen namaak rolexen, wat je ziet aan reclame is niet echt de werkelijkheid. Het is niet altijd mooi weer en mensen zijn in de regel nooit zo slank en gebouwd als de reclame ons wil doen geloven. Zelfs het nieuws op social media is nep, wat we delen met vrienden die niet echt onze vrienden zijn. We leven voor een groot deel in een nepwereld via computer en mobiel waarbij we joggen met een valse identiteit en gebruiken middelen die ons niet echt geluk en rust geven.

Niet alle nepzaken zijn per definitie slecht. Zonder gebit is het slecht kauwen en via social media kan je ook leuke dingen doen, maar als het gaat om geloof mogen we niet nep zijn. Het is oprecht en echt belangrijk om waarachtig te geloven wat de Bijbel ons leert. Bijbel staat vol met beloftes die vol zijn van waarheid. Gods woord is waar.

In leven in een wereld die vol is van allerlei zaken die ons in de war kunnen brengen hebben we juist echtheid nodig. We hebben datgene nodig wat vast en zeker is. Wat staat als een huis. Wat rotsvast is. Wat zuiver is. Wat echt is. We kunnen niet bouwen op onecht geloof. We kunnen niet vasthouden aan geloof wat onoprecht is. We staan niet vast als de grond onder onze voeten een valse fundatie heeft.

In Jacobus kunnen we lezen wat echt en oprecht geloof betekent ten opzichte van geloof dat onecht is. Kunnen we de vraag dusdanig stellen dat er echte christenen zijn en nep christenen?

Lees maar eens:

Broeders en zusters, wat voor zin heeft het te zeggen dat u christen bent als dat niet blijkt uit wat u voor anderen doet? Kunt u door zoʼn geloof gered worden? Als uw vriend niet genoeg te eten krijgt en bijna geen kleren heeft en u zegt tegen hem: ‘Het beste ermee, hoor! Vat geen kou en zorg dat je niet verhongert,’ is dat toch zinloos als u hem niet geeft wat hij nodig heeft? Het is wel duidelijk dat geloof alleen niets te betekenen heeft. U moet het ook laten blijken uit wat u doet. Geloof dat niet uit daden blijkt, is geen geloof, het is dood en zinloos. Iemand zou kunnen zeggen: ‘Och, het hangt er maar van af hoe je het bekijkt. De een legt de nadruk op het geloof, de ander op de daden.’ Wel, als dat zo is, hoe kunt u mij dan uw geloof laten zien, als dat niet uit uw daden blijkt? Ik zal u mijn geloof laten zien uit wat ik doe. Durven sommigen van u nog te beweren dat ‘geloven alleen’ genoeg is? Gelooft u dat er maar één God is? Dat is goed, maar dat geloven de boze geesten ook en zij beven van angst voor Hem! Dwazen! Wanneer zult u eens leren dat geloven geen zin heeft als u niet tegelijk ook dóet wat God van u vraagt? Geloof dat niet met daden samengaat, is geen echt geloof.

Jakobus 2:14‭-‬20 HTB

https://bible.com/bible/75/jas.2.14-20.HTB

Kort door de bocht staat er geschreven dat we het mooi kunnen uitleggen hoe we ons geloof beleven. Anderen vinden dat niet de beleving centraal staat, maar dat je een goed mens bent. Maar wat is een geloof die je ervaart inirderen en mooie lange gebeden. Door te luisteren naar preken, je zelf bezig te houden met Bijbelse woorden en om te gaan met Christenen zonder dat je verder uitdeelt van deze woorden en kennis, dieje schijnbaar ontvangen hebt, aan anderen.

Wat en hoe nu als jij verkiest om goede dingen te doen voor de wereld, voor de mensen om je heen, maar wat als ze nooit horen wie Jezus Christus is? Wat als ze daardoor nooit in relatie komen met Hem omdat we misschien goede dingen doen, geld geven aan goede doelen, we helpen mensen in nood, we zijn zuinig op de planeet, scheiden afval, goede zaken allemaal, maar wat heeft de ander er aan als hij nooit ontdekt wat de waarheid is van het geloof in Jezus Christus.

Geloof is meer dan de woorden die we spreken en het is meer dan wat we doen. Het is wie we zijn. We kunnen onszelf omhullen in een soort van vrome atmosfeer, maar dat is niet geloof? We kennen allemaal. Mensen die gelovige zaken uitspreken, maar als we kijken naar het gedrag dan past het gewoon niet. Veel mensen zeggen dat ze wel in “iets” geloven, of ze gebruiken een term als “vanhuisuit” gelovig. Is dat echt geloven?

We zien veel onrecht en er is allerlei opspraak op het moment. Het getuigd niet van geloof als we anderen afkeuren omwille van kleur, afkomst, gebeurtenissen of omdat ze afwijkend zijn van we zien als het sociale standaard. Het zijn niet de mensen die er keurig uitzien en de dingen doen die volgens bepaalde richtlijnen zijn die echt geloven.

Onechtheid laat zich zien hoe je je opstelt ten opzichte van de ander. Neem je ze serieus? Jr kan vriendelijk knikken naar een dakloze, maar wat koopt hij er voor? Je kunt zeggen tegen iemand die geen eten heeft dat je voor hem zult bidden, maar daarmee is zijn maag niet gevuld. Wat er werkelijk toe doet is dat j er in beweging komt.

Ik geloof dat we als christenen veelal niet echt zijn. Dat we de ander gemakkelijk afserveren in momenten dat het er werkelijk toe doet. Het is een tijd die vraagt om uitstappen het Woord te verkondigen en uit te delen van wat we in overvloed ontvangen ngen hebben van God. Echt geloof maakt gebruik van de middelen, de mogelijkheden, de ruimte, de tijd die geboden wordt om het evangelie uit te delen in waarheid.

Jezus kwam en is waarheid geworden in deze wereld. Hij is vlees geworden. Geest werd vlees. Het is niet in de lucht inven hangen, maar fysiek geworden. Jezus was aanwezig, gaf wat Hij had tot het uiterste. Zijn leven. De vraag is zijn wij bereid om ons leven met anderen te delen in woord en daad? Dat is geloof. Echt geloof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s