Bergen zullen wijken

Wat zijn de bergen in jouw leven?

Marcus 11:22
En Jezus antwoordde en zei tegen hen: heb geloof in God. Want, voorwaar, ik zeg u: wie tegen deze berg zal zeggen : Word opgeheven en in de zee geworpen, en niet zal twijfelen in zijn hart, maar zal geloven dat wat hij zegt, gebeuren zal, het zal hem gebeuren wat hij zegt.

Daarom begin ik met de vraag wat jouw bergen zijn. Ik weet dat veel mensen die mijn stukjes lezen, op zoek zijn naar herstel.
De bergen in je leven zijn die zaken die groter zijn dan jij kunt handelen. Sommige zaken zijn wellicht bultjes of heuvels. Dat is al lastig om te kunnen handelen. Daar zou je wellicht met behulp van vrienden of hulpverlener en door enorme wilskracht je doorheen kunnen worstelen. Maar wat zijn je bergen?

Bergen zijn groot. Ik weet niet of je ooit een berg gezien hebt? Ik ben er altijd van onder de indruk. Toch zegt Jezus dat we bergen kunnen verplaatsen zodat ze niet meer in de weg staan. Hup oppakken en weg ermee. Dumpen die hap.

Nogmaals wat zijn de bergen in je leven? Datgene waar je niet omheen kunt? Waar je niet overheen kunt? Wat je niet kunt ontkennen en doen alsof het er niet is?

Weet je, geloof kan je leven veranderen. Geloof kan bergen verzetten. Geloof is de sleutel naar herstel. We kunnen dagelijks praten over je problemen, er voor bidden, ze onder ogen zien of zelfs doen of ze er niet zijn, maar het zal niet zo veel uitwerken als je niet gelooft in datgene waar je mee bezig bent.
In de 12 stappen leren mensen dat stap1begint met het erkennen van je probleem. Je kunt de berg in je leven hebben maar als je voortdurend blijft zeggen dat je geen probleem hebt, dat bergen niet bestaan, dat je het in de hand hebt, is er niets om aan te pakken. Je leeft dan in ontkenning.

Zelfs al weet je dat het zo is, door te ontkennen zal de berg nooit verdwijnen. Telkens weer zul je deze tegenkomen. Het blijft worstelen, ploeteren. Iedere situatie is als een steile wand die je moet beklimmen. Elke dag die strijd te moeten aangaan maakt moe. Maar misschien ben je nog niet moe genoeg.

Soms kan een wand een overwinning opleveren, maar dan komt pas de rest van de berg toch? Misschien kan je de berg beklimmen en voelt het als overwinning. Je staat op de top van de berg, je kan het overzien. Dan komt er een tijd dat je dezelfde weg weer moet afdalen. Wat dan?

De berg is er dan nog steeds. Om de berg te verwijderen uit je leven is een wonder nodig. Voor wonderen heb je geloof nodig. Wij hebben Jezus nodig in ons leven. Hij is de Weg naar God de Vader. Geloof dat Hij door Zijn Geest in je wil werken en je zult door geloof de bergen in je leven kunnen overwinnen.

Wat is dan geloof. Je AA dacht richten op een belangrijk punt en je leven en herhalend zeggen dat je gelooft? Nee, geloven is dat je beseft dat jij het zelf niet kunt en dat durft toe te geven en de hulp te aanvaarden die je nodig hebt. Het betekent dat ondanks dat je soms heen idee hebt wat het je precies oplevert je toch doet wat God van je vraagt. De Bijbel wil ons veel dingen zeggen, maar ook de Heilige Geest in ons zegt dat we dingen moeten doen of laten.

Het wonder gaat niet over jou. Herstel gaat niet om jou. Alles wat je doet en zegt, alles in je leven is gericht op Wie God is. Daar zit de verandering. Jezus wil daar komen waar de berg is, waar je pijn, je verdriet is. Hij wil deze doen verdwijnen en er voor je zijn. Hij is groter dan de berg. Hij is groter dan de dood. Groter dan de eeuwigheid. Zou hij dan niet ook groter zijn dan jouw berg?

https://youtu.be/YCxEb0CD6h0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s