Pijnlijk geraakt met krachtige woorden.

Woorden hebben kracht zeggen we vaak. Ik geloof dat het waar is. Toch geloof ik ook dat de intensie, datgene wat achter woorden zit nog veel belangrijker is.

Ieder woord heeft zo z’n betekenis, maar toch kan een woord niet altijd op zijn betekenis gewogen worden. Waarom niet omdat woorden vaak iets met een bepaalde indruk iets geheel wat anders kan betekenen.

Ik geloof dat woorden belangrijk zijn. Sommige mensen zijn echte woordkunstenaars en goochelen met de betekenis er van om uit te drukken, iets te raken, te zeggen wat indruk achterlaat. Bijzonder.

Andere mensen doen dat met emotie. Ze zoeken naar wat waardevol is, het juiste emotionele moment in het gesprek. Het gaat dan niet direct om woorden maar ze spelen mee in het proces.

Ik ben geboeid door het directieve en provocatief benaderen vanuit het raken van de ander. Niet om de ander pijn te doen, maar om daar te komen waar men gemakkelijk aan voorbij gaat. Het raken van de gevoelige snaar zoals ze dat noemen.

De uitdrukking dat sommige mensen de verkeerde knopjes weten in te drukken, is op mij van toepassing. Ik gebruik regelmatig die knopjes die pijnlijk zijn om tot de kern te komen. Dat is voor mij gemakkelijk en toch blijf ik daarbij in relatie. Meestal tenminstešŸ˜‰.

Ik geloof in het raken van die plekken die pijn doen. Die soms zelfs boos of verdrietig maken. Om pijn te doen? Zeker niet, maar om bij de ware emotie te komen. Daar waar men zelf niet geraakt durft te worden daar ligt ook de plek waar over gesproken moet worden. Waar herstel te vinden is.

Zonder ruimte voor emotie is het gesprek vlak en raken soms de mooiste woorden niets. Ik geloof dat het raken waar pijn zit, slechts vanuit liefde tov de ander. Oprechte liefde is dieper dan woorden. Het ligt verankerd in je zelf durven zijn. In wat de basis is van wie je bent. Je missie, je waarden.

Voor mij is de liefde van God niet slechts woorden. Woorden kan je vangen in een boek of uitspreken. Maar woorden krijgen kracht door wat je er mee doet en hoe je er op beweegt, waar ze je raken als er actie achter zit.

Dat is wat de Bijbel met mensen doet. Het Woord zeggen we dan, maar Jezus is ook het Woord. Het levende Woord. Hij is gekomen en raakt ons waar het pijn doet. Geen softe woorden, maar inhoud en confrontatie. Het raakt me. Dat geef ik graag door aan anderen. Ik raak de ander soms pijnlijk graag met woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s