alsof het je laatste dag is?

Wie heeft het niet zo nu en dan moeilijk gehad? Ik denk dat iedereen over het algemeen wel verdriet of strijdt heeft gekend in zijn leven. Wie dat nooit heeft gehad kan er zeker van zijn dat het nog gaat komen.

Misschien vindt je het belachelijk dat ik dit zo zeg of dat ik benoem wat in de praktijk zo is en wat velen het liefst weg willen drukken. Het liefst zouden we de leuke dingen willen benadrukken. Doen alsof het nare er niet is. Zo leven ook veel mensen. Ze doen alsof het nare niet bestaat.

Leef alsof het je laatste dag is, leef alsof de morgen niet bestaat. Zingt heel. Nederland mee met Hazes jr. We willen ons liever niet bezig houden met de serieuze zaken en wat er werkelijk toe doet. Veel mensen leven onder de druk van wat het leven ze heeft geboden. Strijd in relaties of juist geen relaties en zijn eenzaam. Andere zijn voortdurend in strijd met zichzelf omdat ze nooit zichzelf durven zijn. Ze tobben met identiteit vanwege misbruik, mishandeling, afkeuring door anderen of om wat voor reden dan ook.

Je kan het weglachen, wegfeesten, wegdrinken, wegsnuiven, net doen alsof het allemaal zo leuk is. Maar weet je, als je eerlijk bent naar je zelf en je omstandigheden dan zijn veel zaken helemaal niet zo leuk. Je kunt er niet voor weglopen. Het is bij je tot je er iets mee doet.

Veel mensen weten heel goed dat het leven niet altijd feest is. Sterker nog voor sommige mensen is het iedere dag strijd. Ze zoeken naar iets wat het leven werkelijk de moeite waard maakt. Maar wat nu als je gelooft dat je je leven hebt geleefd en uiteindelijk doodgaat. Wat is dan je perspectief? Wat is dan wat je achterlaat?

Je kunt het leven gelachen hebben en gevierd met drank en feestjes, maar wat heb je dan geleefd. Wat is dan wat er over blijft nadat je bent gestorven? Een paar leuke momenten die enkelen zich een tijdje zullen herinneren maar die uiteindelijk ook zijn verdwenen?

Wil je werkelijk inhoud geven aan je leven? Doe dan iets met wat jou is overkomen. Wat je heeft geraakt, je veranderd heeft. Zelfs jou allerdiepste pijn kan van betekenis zijn voor anderen. De traumatische ervaringen van jouw leven kunnen tot steun van anderen zijn. Ik geloof dat het leven op aarde een les is voor jezelf, voor anderen en voor de tijd erna. Hoe we omgaan met zaken zal en kan van invloed zijn in levens van anderen. Veel mensen leven nu al alsof het leven niet meer is dan een dansje en een drankje. Ik geloof dat wat ze in dit leven niet de moeite waard vinden ze dat later tegen zullen komen als struikelblok. Als je slechts leeft voor je zelf, de lol, de feestjes, dan zal het loon zijn dat je voortdurend voor de realiteit vsn het leven op de vlucht bent en uiteindelijk sterft zonder werkelijk het leven te hebben ervaren.

God roept ons op om met Hem te leven. Vanaf de eerste bladzijde van de Bijbel lezen we al hoe God ons telkens tegemoet komt. Telkens wijzen een grote groep mensen hem af. Ze willen hun eigen zin doen, het leuk hebben ze leven voor zichzelf en wat ze zelf belangrijk vinden. Ze hebben geen oog voor God, de naaste of de schepping. Het loon dat ze zullen ontvangen zal datgene zijn waarvoor ze in dit leven gekozen hebben of wat ze in ieder geval niet afgewezen hebben. Het echte leven begint met Jezus. Hij is het ware Leven.

Hoe dit het met jou? Verkies je eigen waardes boven die van God? Kies je voor je eigen leven? Maak jij de dienst uit? Je zal wellicht zeggen dat je veel goede dingen doet en zelfs misschien dat je gelovig bent. Dat is de duivel ook. De vraag is of je leeft volgens het plan van God. Volg je zijn plan voor je leven? Mag alles wat je hebt meegemaakt, alles wat je hebt, weet, wie je kent, meewerken ten goede? Durf je te leven volgens de roeping die er op je leven is?

Veel mensen denken dat het christelijke leven saai en stoffig is. Ik kan dat ontkrachten. Immers als je werkelijk in Gods dienst wil staan dan vraagt dat overgave. Overgave is lastig, maar geeft zeker voldoening. We hebben het wel over leven in het koninkrijk van God. Ik geloof dat als je werkelijk, stap voor stap, je overgeeft aan Gods liefde voor jou er geen dag saai hoeft te zijn of stoffig. Dat elke dag een uitdaging kan worden. De vraag is echter of je het aandurft om uit te stappen. Uit de wereld die draait om zinloze lol en in durft te stappen in een leven dat zin geeft. Dat vraagt moed. Immers je moet namelijk eerlijk zijn naar je zelf. Een stap maken voorbij de angst. Erkennen dat je zelf niet de zaken onder controle hebt. Het vraagt om geloof. Durf je te geloven dat er iemand is die om je geeft? Die wil dat jij tot je doel komt. Jezus heeft het pad voor je gebaand. Onderzoek zijn weg eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s