Eigenaarschap of huurling?

Soms komen we als mens in spagaat te liggen. Voor sommige mensen is dat geen probleem. Ik zelf echter ben niet zo lenig en voel me er behoorlijk ongemakkelijk bij. Voor anderen is het wellicht een makkie en lijkt het een soort van natuurlijke houding, maar toch is het een positie die de meeste mensen niet als comfortabel zullen beschouwen.


Ik las een gedeelte uit Johannes 10:1-18, waar Jezus verteld dat Hij de goede Herder is, maar er ook herders zijn die als het lastig wordt de biezen pakken. Het zijn huurlingen. Ze laten de schapen voor wat het is als het er werkelijk op aan komt. Ze komen niet om er voor de schapen te zijn, maar ze komen om andere redenen. Voor het geld misschien wat ze op dat moment nodig hebben, voor de relaties die ze denken te kunnen ontwikkelen, ze hopen misschien hun ideeën te kunnen ontplooien, herstel te vinden,… Goed bedoelde motieven om de baan te nemen, maar het zijn huurlingen. Eigenaarschap is een woord wat ze niet kennen.


De goede Herder is er in feite slechts 1. Dat is Jezus Christus zelf. Toch zijn er ook mensen die de term eigenaarschap goed begrijpen. Je kan een taak hebben en die uitvoeren, maar eigenaarschap wordt pas duidelijk wanneer het er op aan komt. Als er een dief komt om Schapen te stelen of een wolf die ze wil verscheuren.Ik vraag me af wie zijn werk durft te doen vanuit eigenaarschap. Ik geloof daar in. Is je werk, wat je doet een opdracht wat je je eigen hebt gemaakt of is het een taak die je moet doen omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen of wat een soort van leuk moet zijn?


Ik geloof ook dat brood belangrijk is en het mag zeker ook leuk zijn, maar wat zijn je waarden?Ik geloof in roeping. Dat mensen voor een bepaald werk geroepen zijn. Toch stellen ze zich vaak op als huurlingen en daarmee zijn ze het ook. Ik ben op zoek naar mijn eigen gedachten in deze. Ik geloof in eigenaarschap dat betekent dat wat ik doe, ik daar verantwoording over moet afleggen.


Huurlingen leggen de verantwoording buiten zichzelf. Ze zijn niet de eigenaar dus hoeven ze zich niet aan afspraken te houden. Ze leggen het probleem bij de eigenaar of bij andere betrokkenen.
Een huurling spreekt over zaken en creëert onrust. De schapen worden onrustig omdat er een sfeer ontstaat die onduidelijk is. Ze vragen zich af wie toch die herder is. Kunnen ze er op vertrouwen? Wat gaat er gebeuren?


Schapen hebben duidelijkheid nodig. De huurling spreekt over zaken die voor hem belangrijk zijn. Stabiele werkomgeving, geld op tijd, ze willen een bepaalde structuur het liefst in werktijd. Schapen zijn echter levende wezens. De stabiliteit en de structuur is nodig. Echter sommige zaken verdienen voorrang. Schapen hebben ook ruimte nodig om te bewegen, het juiste voedsel, tijd om te rusten, tijd om te lammeren. Allemaal zaken die planbaar zijn, maar niet allemaal tegelijk en/of op het uur. Een huurling zal om  5 uur naar huis gaan. Zijn taak zit er op. Wat er de nacht gebeurt daar zal hij wellicht wat voor geregeld hebben, maar het zijn niet zijn schapen en hij wordt per uur betaald.


De goede Herder in het verhaal is Jezus, maar in Zijn naam mogen we Zijn werk doen. Hij zend ons, maar verteld er bij dat het geen gemakkelijke klus wordt. Het betekent dat we herders mogen zijn, maar vanuit eigenaarschap. We mogen zonen zijn en dus is wat we doen van de Vader. We zijn dus in wezen eigenaars. Wat we doen doen we voor wat ons is toevertrouwd.

Jezus is de goede Herder. Het model. Het perfecte plaatje. Tenminste als we de foto’s zien in de kinderbijbel van Jezus met een lam op zijn schouders. Maar dat is een plaatje. Een mooi plaatje. Maar Jezus gaf zijn leven voor zijn schapen. Hij werd geslagen en uiteindelijk gedood. In hoeverre ben jij bereid om te sterven voor de schapen die je zijn toevertrouwd? Ren je weg als het er op aankomt? Stop je er mee als je tijd voorbij is? Als je geld niet over is gemaakt? Je geen reiskosten krijgt. Als je niet lekker in je vel zit. Als alles een andere invulling krijgt dan jij had verwacht?


Ik zei het al, ik geloof in roeping en dat met mij velen geroepen zijn. Zo niet allen. Niet een ieder is een herder. Maar dat is ook niet het punt. De vraag is durf je verantwoording te nemen voor wat je is toevertrouwd? Ik geloof dat veel mensen bang zijn voor de consequenties die dat met zich meebrengt. Het kost namelijk alles om vanuit eigenaarschap te mogen dienen. Jezus kostte het zijn leven. Het leven van zijn schapen was Hem alles waard. Hoe sta jij er in is de vraag naar mijzelf en naar jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s