In tijden als deze worden we gedwongen om wat meer op onszelf te zijn. Afstand houden, ‘het nieuwe normaal’ wordt er geroepen. 1,5 meter. Binnenblijven. Geen groepsvorming etc…

Veel. Mensen ageren er op door kritiek op overheid. Anderen zijn bang te vereenzamen. eerlijk is eerlijk het is voor veel. Mensen ook echt niet leuk en beangstigend.

Toch kunnen we stellen dat het ook goede kanten heeft om even afstand te nemen. Op afstand kan je beter de situatie bekijken. Mensen in ogenschouw nemen.
Uit je comfort gehaald te worden voelt onwennig. We willen nabij zijn. Aanraken. Voelen. Toch is constante fysieke nabijheid soms juist beklemmend.

We zijn gewend geraakt dat de wereld klein is geworden. Afstanden zijn er vaak niet meer. We zien alles van dichtbij. We ervaren zoveel. Meer door alle input, die we gevraagd en ongevraagd wellicht nog vaker, krijgen.

Ik geloof dat het eigenlijk gaat om wie we als mens zijn. Hoewel fysiek contact mooi kan zijn, toch kunnen we mi stellen dat het fysieke niet altijd daadwerkelijk de intensiteit van relatie bepaald.Goed om op afstand eens te kijken naar onze relaties. Te kijken naar wie we zelf zijn tov de ander. Te kijken naar onszelf en eerlijk te zijn dat enige afstand soms best goed kan zijn. Een tijd van bezinning.

Jezus nam wanneer nodig de tijd om alleen te zijn. Nam afstand van de grote groep van mensen om zich heen. Soms was hij met enkel vrienden. Soms koos hij er voor om alleen te zijn, in gebed, bij Zijn Vader te zijn.

Fysiek nam ook Jezus dus wat afstand en hij begon zelfs zijn ‘taak’ door zich 40 dagen terug te trekken in de woestijn. Je ziet dat Hij terugkomt met een missie. Jij bent onderdeel van zijn missie. Niet fysiek in eerste instantie, maar Hij wil je hart.
Het hart wordt niet geraakt door slechts het fysieke. Het heeft van alles te maken met afstand. Immers afstand laat je ervaren hoeveel je werkelijk om iemand geeft. Als je iemand een tijd niet gezien of gehoord hebt weet je pas hoeveel hij of zij gemist wordt.

Afstand is nodig om de diepere zaken van het leven in een andere perspectief te zien. God lijkt soms ver. Juist in deze tijden mogen we dan gaan ontdekken dat we Hem nodig hebben. Dat Hij nabij is gekomen door Zijn Heilige Geest.

Hij is bij ons. Hij is in ons op het moment dat we Hem durven toelaten in ons leven. Neem ff tijd om de zaken te beschouwen. Te zoeken, te kijken wat je eigenlijk. Zou willen. Waar verlang je naar? Denk er maar eens over.