Mening of waarheid

Sommige mensen mogen schijnbaar overal een mening over hebben. Er wordt geen navraag gedaan hoe de situatie is. Er is geen inzicht maar wel een mening vooraf.

Wanneer je reageert op bepaalde zaken omdat je zelf in een situatie hebt gezeten of er een andere mening over hebt ontstaat er ruzie.

Vaak zie je dat mensen een mening aannemen op basis van gevoel of gewoon omdat ze vinden dat ze er een mening over moeten hebben.

Meestal worden meningen dus niet werkelijk onderbouwt door te onderzoeken, maar onderbouwen ze het met hun eigen beperkte inzicht. Hun eigen ervaringen of dat wat anderen zeggen.

Handig is om te onderzoeken wie de ander is. Wat de ander beweegt in hun mening. Goed om te zoeken naar wat de ander beweegt tot een bepaalde mening.

Veelal worden duidelijke meningen bekritiseert. Niet omdat ze fout zijn, maar omdat ze sterk overkomen. Mensen houden schijnbaar niet zo van een duidelijke meningen.

We luisteren liever naar schunnige zaken, grove grappen of vunzig taalgebruik schijnbaar. We doen er immers veelal aan mee. Het Fwoord wordt vaak gebruikt. Ik. Benoem het soms ook. Of ander taalgebruik om kracht bij te zetten.

Het gaat dus niet om de inhoudt op argumenten. Soms wordt een duidelijke mening al gauw in de kiem gesmoord omdat men vi dt dat je schijnbaar altijd zachtjes en lief moet praten. Omstandigheden verzachtend in de mening.

Ik begrijp dit niet altijd. Mogen we de waarheid nog verkondigen? Wat is dan de waarheid? Wiens mening verkondigen we? Wie is er nu werkelijk belangrijk? Jij? Ik?

Veelal zijn we bezig met onszelf, maar hoe nu verder? Moeten we onze meningen aanpassen aan de ander om Op die manier niet afgewezen te worden of de ander te bezeren?

Moeten we niet gewoon onszelf zijn? Zeggen wat we denken, maar rekening houdende met de ander? Niet om de ander te sparen, maar om juist in relatie met de ander te blijven.

Goed om de juiste woorden te kiezen. Wijs te zijn in eerlijkheid. Maar de Waarheid moet centraal staan. Maar wat is waarheid? Waarheid is iets wezenlijk anders dan onze mening.

Al gauw verzand waarheid in strijd wanneer ze vergezeld gaat met onze eigen invulling en mening er over.

Mijnsinziens is er maar 1 waarheid en dat is Gods Waarheid. Deze kennen we niet. Tenminste niet volkomen. We kennen deze slechts ten dele. Wij kunnen dus nooit werkelijk onze mening benadrukken als waarheid. Het is en blijft een mening gebaseerd op onze visie, ervaring, openbaring er over.

Er is altijd een diepere Waarheid die we (nog) niet kennen en dus is zelfs onze kennis, ervaring of openbaring slechts een deel er van. Hoe nu hier mee om te gaan?

Ik geloof dat we ruimte moeten geven aan de meningen van anderen. Niet om ze als waar(heid) aan te nemen, maar om te luisteren naar wat de ander beweegt. Soort van onderzoek en luisteren om je te verdiepen in de ander.

Jouw waarheid en die van de ander zal ruimte krijgen waar verbinding (ontmoeting) ontstaat. Dan ontstaat er ruimte voor de Waarheid die groter is als dat van het individu.

Als je samen oploopt ontdek je wat de ander beweegt. Als je ontdekt wat de ander beweegt en naar je zelf kijkt en durft bij te stellen ontstaat een grotere waarheid.

Ik geloof als twee mensen elkaar in waarheid zoeken en hun meningen aan de kant durven zetten er nieuwe waarheid ontdekt wordt. Deze te delen met de volgende maskt dat we een grotere waarheid mogen ontdekken.

Dat is mi gemeentezijn. God ontdekken door met elkaar oprecht te zoeken. De meningen voorbij. Deze los te laten. Immers waar we van mening zijn dat we ons gelijk. Moeten halen wordt het weer individualistisch.

In geloof wordt de Waarheid stukje bij beetje ontdekt. Het zal onze mening voorbij groeien. We gaan ontdekken dat in de mens zelf geen Waarheid is, maar dat deze slechts te vinden is in de Mens die Waarheid genoemd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s