Eigen schuld, dikke bult

U hebt gehoord dat er gezegd is: Oog voor oog en tand voor tand. Ik zeg u echter dat u geen weerstand moet bieden aan de boze; maar wie u op de rechterwang slaat, keer hem ook de andere toe; en als iemand u voor het gerecht wil dagen en uw onderkleding nemen, geef hem dan ook het bovenkleed; en wie u zal dwingen één mijl te gaan, ga er twee met hem . Geef aan hem die iets van u vraagt, en keer u niet af van hem die van u lenen wil. U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen;

Mattheüs 5:38‭-‬44 HSV

Eigen schuld, dikke bult. Een kreet die ik in mijn kindertijd geleerd heb. Een kreet waar ik nu iets anders naar kijk. Ik geloof namelijk dat mensen vaak verkeerde keuzes maken, maar dat ze dat niet altijd zo bewust doen. Soms ook wel, maar omdat ze niet weten hoe het anders te doen. Ze hebben niet geleerd hoe of bepaalde zaken niet goed ontwikkeld vanwege allerlei omstandigheden, problematiek, vanwege teleurstelling, pijn of wat dan ook.

Soms kan het zijn dat iemand je pijn doet, maar eigenlijk zelf niet goed weet waarom. Als iemand je iets aandoet, probeer dan vooral om te begrijpen wat er aan de hand is. Wat zit er achter zijn manier van doen? Ik geloof niet dat je je letterlijk op je muil moet laten slaan. En eerlijk gezegd ik ben nogal kort door de bocht. Ik reageer vaak vanuit mijn eerste reactie. Boos en opstandig in deze.

Toch is het goed om je te verdiepen in de ander en in wat hem of haar beweegt. Ik geloof dat als we iets meer zouden weten over de ander dan reageren we anders. Dan ga je niet enkel begrijpen, maar ga je ook van ze houden. De mensen met de meeste schade, zijn de mensen die het minst op een goede manier reageren en zijn dus degenen die we in bescherming moeten nemen.

Eigenlijk zijn zij die ons iets aandoen vaak degenen die ons het hardst nodig hebben. Die het hardst schreeuwt wil graag aandacht. Soms hebben ze die ook oprecht nodig. Wij afwijst heeft vaak juist nodig om er voor te zijn. Nee is in zulke gevallen soms juist ja. Liegen is eigenlijk de angst om te verliezen.

Ik heb dit woord, het tekstgedeelte, soms nodig om weer even met de neus op de feiten gedrukt te worden. Immers in mijn eigen pijn wil ik vaak erkenning en zeg ik juist dat ik dat niet nodig hebben het zelf wel weet en kan. Mijn boosheid is vaak onmacht over of in situaties die ik. Niet aankan.

Laten we kijken naar wat er achter een lach zit of een traan. Wie is degene die voor je staat en waarom trigger ons de ander soms. Is dat herkenning misschien? iig is het nodig om te beseffen dat er veelal meer nodig is dan we in eerste instantie denken. Zijn we bereid een stap naar de ander te maken? Voorbij de wonden te kijken en het hart van de ander te proeven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s