Boos😠

Even op persoonlijke titel mijn gal ff spuugen. Ik ben zo boos vandaag. Teleurgesteld is misschien een beter woord. Ik heb daar volgens mij ook reden toe, maar tegelijk begrijp ik ook dat niemand dit eigenlijk wil.Ik moet ff uitleggen waar het over gaat.

Ik werk als begeleider voor/met een doelgroep die hele specifieke zorg nodig heeft. Mensen met grote en vaak heftige problematiek. Mensen die in de maatschappij vaak verkeerd worden begrepen. Sommige worden junks genoemd en anderen losers of aso’s. Voor mij zijn het juist hele mooie mensen die vanwege problematiek, de druk van samenleving, hele vervelende ervaringen en opvoeding niet (meer) in staat zijn om hun leven op orde te houden. Hier samengevat klinkt dat toch nog redelijk.

Ik zal echter ff benoemen hoe ik vandaag een van mijn cliënten aantrof: ik tref een man van 50plus aan terwijl hij een fles sterke drank op heeft. Dit is rond 11 in de ochtend. Zit op zijn blote kont in de kamer. Zichzelf ondergepiest. De kamer is een verzameling van troep en etenswaar die hij de afgelopen drie dagen heeft proberen te eten, maar wat niet is gelukt. Zelfs roken lukt bijna niet, maar probeert het toch….. Ik bel verslavingszorg. Dat doe ik bijna dagelijks vanwege deze man. Ik lever dagelijks ongeveer 2 uur zorg. Ik krijg daarvan per week ongeveer 5 uur vergoed. Dat is een verschil van meer dan zegge 5 uur per week. Kom er zo Nog ff op terug…

Spreek ik vanmiddag met een collega, nadat ik deze client ff heb achtergelaten, over een gesprek wat is geweest. Het zogenaamde keukentafelgesprek met een andere cliënt. Ze geeft aan verschrikkelijk boos te zijn omdat ze voor een jonge zwangere vrouw met een hele specifieke zorgvraag maar een uurtje indicatie heeft gekregen per week.

Eigenlijk zouden er drie nodig zijn, maar echtgenoot heeft ook problemen en dus zou het een beetje samengevoegd kunnen worden volgens de wmo consulent.Het voelt niet goed!

Gelukkig niet altijd is het zo. We zoeken altijd naar mogelijkheden om zo goed mogelijk zorg te verlenen en dat doen we naar hartelust. Soms echter wordt ik boos omdat het lijkt alsof we als zorgverleners bijna koehandel moeten bedrijven om goede , eerlijke indicaties binnen te kunnen halen.

We doen hard ons best om goede plannen te schrijven, communiceren er goed over. Dat doen we intern in vergaderingen en met behandelaren met wie we best intensief zijn. We reizen meerdere keren per week naar en van de client. Maar dat mag overigens niet gezien worden als declarabele uren. Het zijn immers geen effectieve contacturen.

Ff terugkomen op de eerder genoemde man in de middag. Weer overleg gehad met verslavingszorg en arts, ook met collega hoe nu verder. Met 4 promille te hebben geblazen is de man niet meer aanspreekbaar. 2e keer vandaag een fles koud gemaakt. Niet meer in staat te praten. Snapt niks meer van wat ik zeg. Heftige problematiek. Er is geen Plek in de kliniek. Week of 6 duurt het nog. Hoe vol te houden?

Nogmaals: Ik ben boos vandaag. Niet altijd hoor, maar vandaag voel ik me genaaid. Gewoon omdat ik het niet begrijp. Ik werk best hard. Veel uren en mijn inzet, maar ook dat van de meeste van mijn collega’s is groot. We doen meer dan we moeten doen.

Maar ik ben boos omdat iedereen weet dat er hard gewerkt wordt in de zorg en dat het qua uitvoering niet stokt bij ons, maar dat het tijd wordt na te denken over hoe nu te komen tot wat werkelijke uren die nodig zijn ipv te marchanderen over deze, waarmee je mensen en maatschappij te kort doet. Wil ik nog eens niet te lang spreken over de vergelding er van qua tarieven.

Personen zijn fictief, maar erg dicht bij de werkelijkheid. Niet overdreven, eerder nog verzachte omstandigheden aangevoerd. Betrokkenheid en verantwoording is onbetaalbaar, maar het geeft een stuk meer ruimte als er financiële zekerheden tegenoverstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s