Wat beïnvloed jou?

Gisteren had ik een gesprek met iemand die me vertelde dat hij gewoon zijn eigen gang ging in het leven en zich niet liet beïnvloeden door wat anderen zeggen of doen.

Dit even als uitgangspunt voor wat ik wil zeggen. De vraag is of dat werkelijk zo kan zijn. Wie kan zich dusdanig afsluiten van zijn omgeving, van gebeurtenissen, van woorden die anderen zeggen? Ik geloof dat we sneller beinvloed worden dan we zelf zeggen of denken.

Een ander gesprek gisteren met iemand die me verteld dat als hij de hele dag met een bepaald persoon om zou gaan , hij erg negatief zou raken. De invloed van de ander op hem.

Eigen verantwoording

Natuurlijk is hij zelf verantwoordelijk voor zijn eigen daden, dus hoeft zich er niet door te laten leiden en kan allerlei keuzes maken om daar anders in te gaan staan, maar het feit is dat we qua gevoelens en gedachten niet kunnen zeggen dat we niet beïnvloedbaar zijn .

We leven in deze wereld en al zijn we als christenen niet van deze wereld we worden enorm door de wereld waarin we leven beïnvloed. Of we willen of niet.

Denk er maar eens over na. Welke keuzes maak je als mens werkelijk? Of leef je gewoon mee en bewegen bepaalde zaken als van nature zich binnen in jouw gedachten. Hoe normaal is het wanneer een bepaald liedje wat je vaker gehoord hebt door jou meegezongen wordt. Met tekst en al, zonder dat je je er echt van bewust bent.

Niet alles is slecht te noemen hoor, er zij. Ook een aantal zaken die je doet, aangeleerd hebt die juist veiligheid bieden. Denk maar aan het oversteken. Je kijkt goed om je heen alvorens over te steken. Je merkt het echt goed dat het een. Bepaalde manier is geworden als je in een land komt waar men IPV rechts links rijd. Dan moet je dus extra aandacht geven in verkeer.

Het is wat het is?

Je doet dingen die je geleerd hebt. Die je al dan niet gehoord hebt, maar ook gewoon als normaal/veilig hebt ervaren. Of soms niet eens veilig maar omdat het nu eenmaal zo is. Je doet het omdat je het meeneemt vanuit je ervaringen, zoals opvoeding, mensen met wie je omgaat, de plek waar je werkt, uitgaat, leeft, etc…

De vraag is, wat doe je er mee? Vind je het wel prima zoals het is of wil je juist meer eigen inzicht hebben, wie bepaald jou leven. Veel mensen zeggen tegenwoordig dan dat ze zich niet willen laten leven door anderen en meer zelfbewust willen worden. Zelf keuzes maken . Dat is best nog wel lastig in de maatschappij van vandaag. Maar het kan een keuze zijn.

Ikzelf zoek naar hoe mijn leven meer en meer inhoudt te geven vanuit wat de Bijbel mij leert. Wat zegt Jezus mij. Ik probeer mijn relatie met Hem helder te houden en dicht bij Hem te blijven. Ik kan niet voorkomen dat ik beïnvloed wordt door de wereld om mij heen. Dat probeer ik ook niet zo heel erg eigenlijk, maar ik ben wel bewust bezig om in relatie te blijven met Christus, te luisteren naar de Heilige Geest, me te vullen met woorden en gedachten vanuit de bijbel om vandaaruit ook zoveel mogelijk beïnvloed te raken.

Wedstrijd winnen

Als je een wedstrijd zou moeten rennen, dan is het goed om de juiste focus te hebben. Je kan dan de juiste sportschoenen aan hebben en prachtige gekleurde strakke kleding, maar dat is niet het belangrijkste. (Hoewel op klompen een race rennen niet handig is) belangrijk is de juiste focus. Immers als je nog bezig bent met wat je gisteravond gegeten hebt IPV je te richten op een juiste start en hoe te finishen dan zul je met zekerheid niet de beste race lopen.

Daarbij moeten wij blijven kijken naar Jezus, die ons de weg wijst. Hij is het doel van ons geloof. Hij kon Zich aan het kruis laten slaan en de schande negeren, omdat Hij wist welke blijdschap Hem te wachten stond. En nu zit Hij aan de rechterzijde van de troon van God.
Hebreeën 12:2 HTB
https://bible.com/bible/75/heb.12.2.HTB

Zet bij het lopen uw voeten recht neer, anders verstuikt u uw kreupele voeten en die moeten nu juist genezen. Probeer de vrede met uw medemensen te bewaren en leef als afgezonderd voor de Here, anders zult u Hem nooit zien.
Hebreeën 12:13‭-‬14 HTB
https://bible.com/bible/75/heb.12.13-14.HTB

Ik wil mijn focus helder houden. Dat is best lastig in deze wereld die ons van alle kanten beïnvloed, toch richt ik me op dat wat voor me ligt in Christus.

Een gedachte over “Wat beïnvloed jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s