Liefhebben.

Waar draait het om in het leven? Wat is de kern?

Voor veel mensen is dat niet zo helder. Misschien omdat gelovigen daar niet duidelijk genoeg over zijn. Er wordt veel gepredikt en geschreven, maar dit zou de kern moeten zijn: Het grote en eerste gebod is de liefde tot God. Het tweede, daaraan gelijk is, je naaste lief te hebben als je zelf.

Veel mensen denken dat het liefhebben van God betekent dat je voldoet aan voorwaarden. Als je op een bepaalde manier leeft zegt dat hoeveel je van God houdt is de gedachte. Ze vullen de liefde voor God in in regels, manieren en uitingen.

Natuurlijk is hoe je leeft en hoe je je gedraagt een onderdeel, maar dit is niet in hokjes te vangen tav de ander. Je kan niet zeggen dat de ander niet van God houdt omdat ze niet aan bepaalde regels , gedachten en manieren voldoet die volgens jou belangrijk zijn. Dat is te vaag.

Natuurlijk kan je stellen dat de Bijbel Gods woord is en dat we daarom hieruit moeten leven, maar tegelijk is liefde een persoonlijke zaak. Het is jouw verantwoording God lief te hebben en niet jou verantwoording dat de ander God liefheeft. Het is wel jouw verantwoording die ander lief te hebben.

Dus het grootste gebod is God lief te hebben, en de naaste als je zelf. Dat betekent dus dat je vanuit je wezen er op gericht bent Hem lief te hebben boven alles. Boven regels, boven maniertjes, boven dat wat anderen er van vinden en dat je de naaste, zoals je zelf liefhebt omdat dit er aan gelijk is.

Het is onafscheidelijk. Het zijn twee kanten van een munt. Het is de waarde waarop ons geloof is gebouwd. Geen halfslachtige ,twijfelachtig gedoe, maar gefocust, geconcentreerd , gekozen liefde.

Wanneer de liefde tot God in een mens begint te branden, dan zet het de hele mens in vuur en vlam. Met zijn hart en ziel raakt hij verkleefd met God, al zijn energie en kracht zet hij in voor God en ook zijn verstand gebruikt hij om God lief te hebben. Het is juist in dat volledig liefhebben van God, dat een mens gaat houden van zichzelf en andere mensen. Het is juist in de liefde tot God dat de naastenliefde ontstaat. Mensen die hartstochtelijk van God houden, zijn mensen van innig medeleven met hun naasten. Echte liefde tot God maakt mensen niet heilig in de zin van afstandelijk en koud, maar heilig in de zin van betrokken en dienstbaar. (Henk Stoorvogel)

Lees Jesaja 57:6-7 maar eens hierover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s