Dood of Leven

Vandaag geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Iemand overleden aan het gevolg van een heftig leven waarin ook drank en drugs een rol speelden.

Het lichaam was niet langer bestand tegen de vele lichamelijke maar ook de vele geestelijke opdonders die het had gehad. Hij zelf vertelde dat hij zielepijn had. Hartzeer.

Toch wilde hij niet sterven. Hij had veel om voor te leven al kon hij het niet pakken en anderzijds zoveel te verliezen. Geraakt in het diepst van zijn wezen. Dat was zichtbaar, voelbaar, maar tegelijk niet altijd begrijpbaar.

Strijd van leven en dood!

Ik mocht een tijdlang met hem oplopen. Onderweg met hem zijn. Met hem gesproken, met hem mogen bidden zelfs en het werd gewaardeerd. Ik mocht zijn hand vasthouden en hij was blij dat we er waren in zijn persoonlijke strijd. Anderen hebben een gedeelte gelezen uit de Bijbel en ook bij hem gezeten.

Het was een strijd waarin hij zat. Een strijd van doodgaan, maar nog veel meer was het de strijd van het leven. Voor veel mensen is het leven wellicht een grotere strijd dan het sterven misschien zelfs.

Ik weet niet precies hoe deze man er in heeft gestaan op het eind. Het was iig een strijd van leven en dood, maar een ieder heeft zijn strijd te strijden in dit leven. Al lijkt het soms alsof sommigen er een stuk gemakkelijker langs komen dan anderen.

De vraag die ik me stel is: welke strijd wil ik aangaan? Ik moest denken aan onderstaande tekst:

Want het leven is voor mij Christus en het sterven is voor mij winst.

Filippenzen 1:21 HSV

In deze specifieke situatie was het leven een strijd. Een strijd in de psyche, met verslaving, verwarring, teleurstelling, eenzaamheid, schuld. We hebben met hem mogen bidden terwijl zijn leven aan het wegebben was. Duidelijke strijd in zijn leven tot het einde toe. Verschrikkelijk.

Welke strijd ik zou willen aangaan is deze: ik strijd dat mensen Jezus mogen leren kennen. Ik strijd dat mensen de veranderende kracht van Hem mogen gaan ervaren in hun leven. Ik bid dat mijn leven van waarde zal mogen zijn voor anderen waardoor ze God mogen vinden. Ik strijd er voor dat mijn leven een veranderd leven mag zijn, een getuigenis opdat anderen Gods liefde door mij mogen gaan ervaren.

Ik luisterde naar het volgende lied van Daniel Lohues. Klik hier om het te beluisteren. Ik weet niet precies hoe er tegenaan te kijken, maar ik geloof dat we wel allemaal ons eigen keus hebben te maken in het leven hoe er mee om te gaan. Ik wil in ieder geval mijn kruis dragen overeenkomstig het evangelie van Jezus Christus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s