De barmhartige Samaritaan 1

Vanmorgen de gelijkenis gelezen uit Lukas 10:25-37 over de barmhartige Samaritaan.
Indien geïnteresseerd lees dan het gedeelte.

Wat moet ik doen om in de hemel te komen?

Dat is de vraag die de wetgeleerde aan Jezus stelde. Een vraag waarmee hij Jezus in discrediet wilde brengen. Net als tegenwoordig zijn er mensen die christenen, gelovigen op een bepaalde manier te kijken willen zetten. Vaak wordt een soortgelijke vraag gesteld in bijzijn van gelijkgestemden van zo iemand. Eigenlijk ligt in de vraag besloten dat iemand zichzelf ff wil bewijzen en iemand anders te kijken wil zetten. In dit geval zou Jezus het slachtoffer moeten worden.

Je zou verwachten dat een antwoord op de vraag de oplossing zou zijn, maar vaak is dat niet het geval. De antwoorden zijn al bekend. Doordacht zelfs. Veel antwoorden die we als Christenen geven zijn ook zo standaard. Om tot de kern van de vraag te komen en duidelijk te maken wie God is zullen we de vraagstelling vast moeten stellen en begrijpen waarom men de vraag stelt.

Het antwoord raakt dan pas de kern wanneer je de vraag terugbrengt naar het hart vanwaar het vandaan komt. veel vragen worden gesteld vanuit de pijn en de omstandigheden van de persoon zelf. In dit geval wilde hij zichzelf bewijzen als zijnde slimmer dan Jezus. Hoe vaak gebeurt het niet dat men ten koste van de ander zichzelf wil bewijzen?

Jezus vertelt het verhaal dat de kern raakt van de man en van wie hij is. Tevens zien we dat Jezus duidelijk maakt wie God nu werkelijk is en wat deze van ons verlangt.
Een verhaal dat het hart van mensen raakt. Iig dat van mij. Een verhaal dat verteld over liefde en verantwoording.

Ik stel mijzelf de vraag: hoe is het met jou liefde gesteld? Neem je de juiste verantwoording in deze?

Deuteronomium 15:7-8

Een gedachte over “De barmhartige Samaritaan 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s