Hoe kijk jij er tegenaan?

Hoe lees jij de Bijbel? Ik ben ff aan het nadenken en lezen, daarbij kom ik bij deze vraag uit.

Jezus ontmoet iemand die hem vraagt: wat hij moet doen om in de hemel te komen.
Ik zelf zou wellicht een stukje uitleggen over wie Jezus was etc…, Maar dat was niet echt aan de orde.

De man wist het antwoord al. Hij wist wat hij moest zeggen en kende goed wat er in de bijbel stond. (Althans de toenmalige geschriften die nu deel zijn de bijbel)

Ik geloof dat we tegenwoordig in veel gevallen best weten wat de Bijbel ons zegt. Wat er staat is vaak best duidelijk. Zeker voor mensen die zich gelovigen noemen.

De vraag is echter hoe we het lezen. Ik ben er van overtuigd dat we veel zaken niet echt toepassen op ons leven als iets wat voor onszelf geld. We lezen het alsof het voor de ander geld. Voor de wereld voor iedereen behalve voor onszelf.

Iedereen heeft een excuus om datgene wat we kunnen leren van de Bijbel naast zich neer te leggen omdat de omstandigheden schijnbaar niet goed zijn. Of omdat ze het ook vanuit een ander licht kunt bezien.

Eigenlijk is het veelal zo dat men denkt dat het vooral onhaalbaar is voor hen zelf. De Bijbel wordt op die manier een boek waar je de waarheid in kunt lezen, maar die niet werkelijk toepasbaar is in het leven.

Jezus sprak met deze man. Wat moet ik doen om in de hemel te komen vraagt de man. Jezus kaatst de bal terug. Wat denk jij? Hoe zie jij het? Wat zegt de Bijbel?
Het antwoord is helder: hou van God met alles wat in je is en van je naaste als jezelf.

Het antwoord is helder. De uitvoering vraagt om werk. Als dit de enige zin uit de bijbel zou zijn, dan hebben we reeds werk genoeg. Genoeg om aan het werk te zijn met onszelf. Te veel om kritisch naar anderen te kijken.

Hoe lees jij de Bijbel?

Lees Lukas 10 vers 25 tot 28 maar eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s