Jij, ik en Petrus. Part 11

Joh 13:1-15

Wilt u mij de voeten wassen? Dat gaat zeker niet gebeuren! Wederom een uitspraak van Petrus. Heel stellig, maar even later, zegt Petrus weer iets stelligs wanneer Jezus zegt dat hij anders niet bij hem kan horen. Niet alleen mijn voeten dan Jezus, maar was mij dan maar helemaal.

Petrus is nogal zwart wit. Alles of niks. Maar Jezus nuanceert juist. Dat zien we ook wanneer de schriftgeleerden Hem, discipelen of mensen persoonlijk op de wet wezen. Jezus kende de wet natuurlijk prima. Maar beter dan wie ook begrijpt hij de kern van de wet.

De kern van wat Jezus zegt is niet de regel An zich. Het gaat niet om wat we doen, maar het gaat om de intentie van wat we doen. Hij nuanceert voortdurend de kern van de boodschap. De boodschap van de wet, de boodschap van het voetwassen, de boodschap in alles wat hij tot dan heeft gedaan en wat Hij nog zal gaan doen is enkel liefde. Liefde voor God en liefde voor het individu. Voor jou en mij persoonlijk.

Ik denk dan hoe zou jij reageren op deze voetwassing? Zou jij het Jezus laten doen? Mooi wel hoe Petrus reageert. Er is wel degelijk een soort van respect in deze. Hij wil niet dat zijn Meester hem de leerling de voeten wast. Tegelijk als Jezus zegt dat hij er niet bij kan horen, dan wil hij ook alles. Hij wil alles van en met Jezus ten volle.

Ben ik als Petrus? En jij? Wil je alles ten volle meemaken van Jezus? Met Hem? Ik wil het aan de ene kant zeker, aan de andere kant zijn er een hoop zaken die ik niet begrijp en dus durf ik het niet, weet niet of ik het goed begrijp. Ik wil het beste van Jezus in mijn leven, maar tegelijk verzet ik me net als Petrus tegen dat wat anders lijkt dan het bedoeld is.

Ik wil graag ontdekken wat Hij van me vraagt. De basis is liefde. Daar heb ik nog een hoop in te leren. Lief te hebben van de ander is al lastig, maar het dienen dienstbaar zijn? Wow, dat gaat nog stap verder. Het verlangen is er, de wil ook, maar net als Petrus zie ik het vaak niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s