Geconfronteerd met de lieve waarheid

De waarheid is vaak confronterend. Vanmorgen nog gehoord dat waarheid zonder liefde hard is. Afgelopen tijd ervaren dat mensen vaak liever de genade horen dan de waarheid. De vraag is of we nu het een of het ander moeten vertellen.

Ik heb gemerkt dat veel mensen zelf willen uitmaken wat waarheid is en wat niet. Hun eigen waarheid verkiezen ook als ze eigenlijk van binnen al weten dat het een leugen is.

De waarheid kan soms hard zijn. Ik lees een mooi boek John Eldredge waarin hij het heeft over Jezus onze niet zo lieve Heer. Hij benadrukt dat Jezus de Waarheid is, maar het soms best shockerend was om te zien wat Hij allemaal zei en deed.

De keiharde waarheid

De waarheid zonder liefde is hard. Ik kan me daar volledig in vinden. Echter soms is de waarheid ook hard in liefde. De vraag is soms hoe zaken gezegd worden, daar kan ik nog veel in leren, maar vooral ook hoe het ontvangen wordt.

Veel mensen houden vast aan eigen waarheden, die eigenlijk geen waarheden zijn, omdat ze eigenlijk niet los willen laten aan wat ze zelf willen, hebben of wat ze doen.

Wanneer we iemand aanspreken op bepaald gedrag of hoe ze met zaken omgaan, dan is de reactie al gauw dat ze zich afgewezen en teleurgesteld zijn. In mijn werk merk ik vaak dat iemand bepaald gedrag heeft en daar hulp bij vraagt, maar zelf wil bepalen hoe hij geholpen wil worden. Zie je de discrepantie hier ontstaan?

In mijn leven heb ik een aantal zaken moeten overwinnen door niet mijn eigen waarheden vast te houden, maar te erkennen dat mijn waarheden in wezen leugens waren of manieren die me niet verder hielpen. Dat betekent nieuwe en echte waarheden toe te laten op die gebieden waar ik fout zat.

Vast in een circel

Veel mensen zitten vast in een circel. Ze lopen vast, vragen hulp aan God of mensen, maar blijven doen wat ze altijd al deden. Het effect? Ze krijgen telkens het zelfde.

Jezus zegt ons dat Hij De weg, De waarheid en Het leven is.De weg die totaal anders is, totaal een andere kant op lijkt te gaan, die niet gemakkelijk is. Tegenovergesteld aan ons gevoel, wat we gedacht hadden misschien zelfs… De waarheid is soms hard en confronterend, maar Zijn liefde rechtvaardige het en als we Hem liefhebben zouden we dan niet bereid moeten zijn deze waarheid aan te nemen, te geloven, Hem te vertrouwen?

Onze eigen gedachten en gevoelens, onze eigen manieren kunnen soms best aardig zijn voor het moment, maar wat brengt het ons op termijn? Een aardig leven volgens eigen verlangens? Misschien zorgt het er voor dat je het financieel aardig doet of dat je zo nu en dan een hoop lol hebt? Maar is dat voldoening?

Confronterend

De Waarheid kan confronterend zijn! Maar feitelijk is het zo dat we zonder de Waarheid verloren zijn. Dat we zonder Waarheid onszelf en God verliezen. We mogen De Waarheid dagelijks ervaren in ons leven. Telkens wanneer we eigen zaken loslaten en Gods zaken omarmen, Zijn Woord laten spreken en er naar luisteren zal het ons stukje bij beetje veranderen. We zullen meer en meer op Jezus gaan lijken.

Misschien wil iemand je vertellen hoe jij er volgens hen uit zou moeten zien, maar dat is slechts hun beeld van wie Jezus is. Waarschijnlijk is dat een stukje van de Waarheid aan hen geopenbaard voor zichzelf. Maar God wil openbaar maken in jou wat te veranderen. Hij gaat door Zijn Geest met je de Weg. Luister naar Zijn Woord, lees het, overdenk het, spreek er met Hem en anderen over. Zijn Waarheid is soms hard, maar in liefde voor Hem en elkaar kunnen we het eenvoudig aanvaarden.

Waar liefde woont gebied de Heer Zijn zegen

2 gedachtes over “Geconfronteerd met de lieve waarheid

  1. Ik heb de uitspraak als volgt geleerd: liefde zonder waarheid is hard maar waarheid zonder liefde is harder. Laten we wanneer we iemand menen te moeten corrigeren daarbij de liefde niet uit het oog verliezen. Wil je dat de ander groeit tot het beeld van christus spreek hem dan alleen aan wanneer je hem ook van harte liefhebt en niet alleen uit frustratie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s