Bedek de wereld.

Wat een ellende, rotwereld, rotmensen, de regering deugt niet en het weer is ook pet. Alles is smerig, achterlijk, dom, waardeloos, niks waard,…bla bla bla..ik ben boos.
Het deugt allemaal niet. Het stinkt. De mensen zijn stom, te dik, te dun, en die daar ruikt niet lekker, de ander draagt te veel parfum, …bah!

Het is alsof je met blote voeten over heet zand loopt. Of over gebroken glas. Een veld vol doorns. Je voeten zijn bloot en je zegt: ‘dit is niks voor mij, ik kan het niet aan. Dit doet zeer, dit is te pijnlijk. Vreselijk, ondragelijk.

Je hebt een idee! Je gaat het anders doen. Alles bedekken, zodat de scherpte er af gaat. Je de hitte niet meer voelt . De pijn dragelijk wordt. Alles bedekken, wat dacht je van leer? Als je alles bedekt met leer dan dien je voeten geen pijn meer.

Als je overal leer overheen legt beschermt dat tegen de pijn. Je zegt dan als het ware:’ ik probeer van haar af te komen en ik probeer van de dingen en personen af te komen die me pijn doen, me prikken,steken, lastig zijn, me irriteren. Ik zet de temperatuur precies goed en ik verbied het dat mensen verschrikkelijke luchtjes dragen, dat ze te dik worden of te dun zullen zijn. Dan ben ik er van af. Dan heb ik er geen last meer van . Neem ik gelijk ook nog ff mee dat ik ook kast heb van muggen en dan zou ik heel gelukkig moeten zijn en tevreden.
Ja Toch?

Doen we dit niet allemaal? Dit is de manier waarop we vaak de zaken in ons leven benaderen . We willen van de rottigheid af. We zouden alles af willen dekken met leer. Dan zou de pijn over zijn. Ja toch? Want dan worden onze voeten niet meer verwond. Dan hoeven we de pijn niet meer te verdragen van het hete zand . Het glas, de doorns.

Toch is het niet zo logisch. Stel dat we het anders doen. We doen leer om onze voeten. Schoenen aan. Dan kan je wandelen door heet zand. Over glas en door stekels. Je zou er geen last van hebben .

Weet je: je zou van alles kunnen veranderen, maar wat zou het geweldig zijn om niet langer bezig te zijn enkel vanuit de situatie waarin je zit. Deze proberen weg te doen uit je leven. Soms is het niet zaak de ander te bedekken of de situatie. Vaak is de oorzaak van pijn simpel weg te nemen door je zelf te beschermen.

Kees maar eens in de Bijbel Efeziers 6, met name vers 15.

*Dit verhaal overgenomen in eigen bewoording uit boek brene Brown, verlangen naar verbinding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s