Scepticisme

Wanneer we iets graag wilken ondernemen in geloof of gewoon omdat we dat graag willen dan zijn er allerlei mensen die hier iets van vinden. Dat is normaal toch? Ook goed om daarin te luisteren naar eventuele voors en tegens. Er zijn mensen die met je meedenken en een mening hebben. Mensen die dat doen omdat ze om je geven wellicht. Ook als het meedenken niet altijd helpend is of soms heb je er gewoonweg niets aan misschien, maar er wordt meegedacht. Het is positief bedoeld.

Je hebt echter ook mensen die niet echt meedenken, maar voortdurend sceptisch zijn over iedere stap die gezet wordt. Ze geven niet echt kritiek, maar het is meer het voortdurend vraagtekens zetten bij wat er gebeurt. Kritiek kan je zien als een vorm van meedenken en dat kan minder leuk zijn, maar het is een mening. Scepticisme ligt anders.

Negatief kritisch

Sommige mensen zijn voortdurend met de vraag bezig of dat wat jij doet allemaal wel klopt. In veel gevallen komen ze met allerlei gedachten zonder oplossingen. Ze leggen vragen neer, maar geen mening of advies. Ze benoemen zaken waar wellicht niet eens een antwoord op is of in ieder geval niet in de fase waarin jij je bevindt.

Ik weet niet of je het herkent. Deze mensen hebben vaak een vaag gevoel welke ze neerleggen. Je hebt dan het idee dat je er misschien wel wat mee moet, maar tegelijk is het niet echt reëel. Deze sceptische houding ligt vaak bij mensen die zelf niet echt tot actie komen. Ze zijn sceptisch over anderen, maar schijnbaar ook Tav zichzelf.

Het is meer een gevoelsmatigheid die niet te onderbouwen is op basis van gebeurtenissen, maar veelal op basis van opmerkingen en gevoelens die geïnterpreteerd worden zonder dat daarbij de werkelijke oorzaak aangegeven kan worden. Sterker nog veelal zijn er delen van opmerkingen en gevoelens die dan als doorslaggevend gebruik gaan worden.

Scepticisme blijft ergens in de lucht hangen en komt niet werkelijk tot de kern. Veelal ligt het dus feitelijk niet bij de gebeurtenis of wat men moet ondernemen, maar is het negatief kritisch, angst, vaag. Zonder onderbouwing is het veelal een soort van stemmingmakerij alhoewel de degene die zaken neerlegt niet direct deze bedoeling hoeft te hebben.

Natuurlijk mag men sceptisch zijn in sommige gevallen, het is soms heel legitiem, echter in veel gevallen legt het een negatieve lading. Soms onderbouwt met allerlei zaken uit het verleden, gebeurtenissen die pijnlijk waren. Die veel teleurstelling hebben bewerkt in het leven waardoor dit mede de toon wordt. Men kan de vinger er niet op leggen zeg maar.

Wat mij betreft wordt scepticisme pas inhoudelijk iets om oprecht rekening mee te houden vanuit open communicatie. Met andere woorden als men zegt: ik heb het idee dat er iets in de lucht hangt of ik heb het idee dat er negativiteit hangt, maar dat zou kunnen liggen aan mijn persoonlijke ervaringen. Dan komt mi scepticisme uit de negativiteit en krijgt het een betere voedingsbodem gebaseerd op reëele gebeurtenissen in plaats van luchtfietserij.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: