Kennis is nog geen wijsheid.

We spreken vaak over de kennismaatschappij. We zijn bezig om voortdurend kennis te vergaren. Kennis op allerlei gebieden van het leven. 

De vraag is of de kennis die we vergaren tot zegen zijn voor de maatschappij, voor ons. We hebben bepaalde kennis nodig, maar leidt dit tot verbetering? Ik geloof het niet. 

Er is veel kennis op hoge plaatsen. Veel gestudeerd mensen namen keuzes, maar de maatschappij glijd langzaam af naar een niveau waar we aan kennis niet genoeg hebben. 

Wanneer we ons richten op kennis, maar dit gebruiken om persoonlijk te gebruiken en er beter van te worden, dan kan dat wellicht financieel, maatschappelijk qua positie effect hebben, maar wat heeft de maatschappij onder aan de ladder daar dan aan? 

Gaat het om kennis boven de praktijk van alle dag? Ik geloof dat er wijze mensen moeten opstaan. Mensen die niet hun kennis tentoonstellen maar die wijs en verstandig doen wat werkelijk nodig is. 

Maw het gaat niet om wat je weet, maar om hoe je omgaat met wat je weet en niet weet. Ik zeg niet dat kennis onbelangrijk is, maar kennis  krijgt pas werkelijk inhoudt als met wijsheid ingezet word.

Ik geloof dat er mensen zijn die wellicht met minder kennis meer impact zouden kunnen hebben als deze mensen de ruimte zouden krijgen en niet afgerekend zouden worden op hun positie qua kennis. 

Ik ken mensen met een lagere leidingsgraad maar erg wijs zijn. Ik ken ook mensen met veel kennis die erg onwijs zijn. We hoeven slechts naar de politiek te kijken. 

Ik geloof dat we van kennismaatschappij naar een maatschappij toe zouden moeten waar niet kennis de boventoon voert, maar waar we wijsheid laten spreken. Het draait immers om meer dan kennis. 

Kennis zonder karaktervorming, daadkracht, liefde, inzicht, ruimte voor de ander is slechts kennis. Maar wanneer we wijsheid laten spreken in onze maatschappij dan zal er verandering plaatsvinden. 

Ik geloof dat we kennis genoeg hebben in deze wereld. Echter werkelijke wijsheid is iets wat voortkomt uit persoonlijke ervaring. Ze komt van boven. Ware wijsheid is niet van onszelf. Ze is er om te delen.

Een gedachte over “Kennis is nog geen wijsheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s