Ik moet kleiner worden…

Loslaten vinden we lastig. We willen grip hebben. Houvast. De controle hebben. De vraag echter is in hoeverre er werkelijk de controle hebben als we vasthouden. Hebben we wel werkelijk grip op de situatie, onze gedachten,gevoelens en de dingen die we doen?

Ik wil vaak de zaken zelf regelen en denk veelal daarmee de controle te hebben en zaken in een bepaalde richting te kunnen sturen. Dat is ook wat we heden ten dage leren. De wereld is maakbaar. Doe wat je wil. Als je ergens voor inzet dan is het ook allemaal mogelijk. Willen is kunnen.

En eerlijk gezegd vindt ik ook dat mensen soms te gemakkelijk loslaten. Niet werkelijk vechten voor hun idealen. Ze laten los omdat ze er niet werkelijk in geloven. 

Zo zie ik veel mensen die vragen om herstel in hun leven en roepen naar God hen te helpen, maar wanneer het iets beter gaat pakken ze hun eigen leven weer op en hebben God erbij genomen. Ze hebben niet het oude losgelaten, maar hebben niet in de gaten dat dit niet gaat lukken.

Nieuw!

 Om te veranderen, om iets nieuws te beginnen, om te herstellen is het belangrijk om los te laten. Niet voor niets spreekt Jezus over opnieuw geboren worden. Opnieuw beginnen. Nieuw leven. Daar is niets ouds aan. 

Ja,maar …. Euh!

Veel mensen zullen zeggen; ja maar,… Ik leef nog altijd in deze wereld. Heb een lichaam wat hier geboren is en het oude is rondom om mij.  Ze hebben gelijk in die zin dat we fysiek in deze wereld leven, maar dat wil niet zeggen dat we haar moeten vasthouden. 

Ja, maar,…!!!!? Is een uitspraak wat aangeeft dat we eigenlijk niet willen loslaten en eigenlijk van twee walletjes willen eten.  Ja zegt dat het de waarheid is en maar zegt dat we het toch niet gaan doen. Denk er maar eens over. Ja, maar … Is het vasthouden van oude patronen. 

Loslaten voelt soms als het springen in een zwart gat zonder bodem, maar dat is het niet. Loslaten van het oude en vastpakken van het nieuwe, het goede brengt ons juist daar waar God ons kan zegenen.  Het kan als leegte worden ervaren in eerste zin. We zijn de rust immers niet gewend.  Het is de plek waar God ons tegemoet treedt en je vraagt of je het met Hem wil wagen. 
Dit is veelal strijd. Enorme strijd. We weten niet wat er komen gaat. Maar Gods beloften zijn waar.  Ik zeg het zo gemakkelijk zelf. Ik zelf moet ook loslaten. Oude patronen. Kijken in de kast. Stinkende zaken. Angsten. Boosheid. Teleurstelling. 
Ik wil dat! Stap voor stap geeft God me de ruimte. Ik opper veel ja, maars. Telkens waar ik deze loslaat groei ik dichter naar Hem toe. Komt er meer ruimte, rust in mij. 

Vernieuwing. Waar ik meer op Hem vertrouw komt overwinning. Ik moet kleiner worden en Hij meer. Nogmaals ik moet kleiner worden en Hij meer. Nee,… ik moet kleiner worden en Hij is Heer!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: