Eerste liefde

Ik ben begonnen in een boek van Watchman Nee (kom here Jezus), een boek waarin Watchman Nee zijn visie geeft over wat er staat in openbaringen.

Openbaringen voor jou? 

Johannes schrijft aan de 7 gemeenten. 7 is het getal van volheid. Als we zeggen dat johannes aan de 7 gemeente schrijft, schrijft hij dan specifiek of is het breder te trekken? 

Ik geloof dat het beide is. Niet toevallig 7 gemeenten en ook niet toevallig specifiek de gemeenten te Efeze, Smyrna, Pergamum, thyatira, sardis, filedelfia en laodicea. Iedere gemeente had zo zijn eigen issues. 

Ik geloof dat juist het getal 7 in deze laat zien dat het voor alle gemeenten telt en dat dit voor alle tijden is. Volheid is volledig, iedereen, allemaal. 

Gemeente te Efeze! 

Vandaag wil ik de nadruk leggen op de gemeente te Efeze. De gemeente wordt geprezen om wat ze hebben gedaan. Om hun inzet. En om het feit dat ze volhardend waren. 

Ze waren bereid te lijden omwille van de naam van de Heer. Ze hadden geestelijk inzicht. 

De eerste liefde…

Toch heeft de Here hen bij monde van Johannes iets te zeggen, namelijk dat ze haar eerste liefde is kwijtgeraakt. 

Ze waren vol van activiteit voor God, de gemeente, etc.. maar toch spreekt God hen aan op hun liefde voor Hem. 

Wat kunnen we hieruit leren? 

Wat is de eerste liefde? Ik moet dan denken aan verschillende vormen van liefde. Als ouders een kind krijgen dan schreeuwt het hart het uit van vreugde. Je wil het iedereen vertellen ik heb een zoon! Ik heb een dochter! 
Of je hebt het meisje van je dromen gevonden en je hele wezen is van haar vervuld. Je kan aan niemand anders meer denken en alles wat je wil staat in het teken van die liefde. 

Of je hebt Jezus leren kennen en ontdekt hoe zeer hij jou heeft liefgehad. Zijn genade is heerlijk en je wil er van vertellen, het uitdelen. 

Alles beheersende liefde!

Niets is mooier dan die eerste uitbundige alles beheersende liefde toch? Wat nu dan als die eerste liefde is weggeëbd? Waar zit dat nu in? 


Afgelopen zondag hadden we een preek over het zoeken van rust in ons leven. Tijd nemen om tot onszelf te komen, maar ook om in relatie te zijn met de Heer. 

Wat sluipt het er gemakkelijk in dat we eigenlijk voortdurend nog bezig zijn met ons werk, ons gezin, de kerk, vrienden, … voor we het weten zit onze agenda, ons leven vol. Te vol! 

Zelf doen!!!

Of we gaan onze eigen gang in zaken. We doen de dingen die we moeten doen, maar waar het in eerste instantie ging om God en de liefde van Christus, zijn we onszelf belangrijk gaan vinden. We kunnen daar excuses genoeg voor vinden. Ik merk het ook in mijn eigen leven bij tijd en wijle. Dat ons werk soms voorrang krijgt boven de tijd die we zouden moeten besteden aan de relatie met God, met ons gezin en onze naasten. 


Jezus roept op dat de efeziers zich hiervan bekeren. In de volheid gezien geld dit ook voor ons, voor jou en mij wanneer we onze eerste liefde verloren hebben. De passie niet meer ervaren zoals we die eerder hebben gehad. 

Hoe kom je daar weer?

Door te laten zien dat je spijt hebt en je leven veranderd. Dit is werkelijk noodzakelijk. We hebben die passie nodig in ons leven. 

Weet je wanneer we doordraven in werken en ons inspannen in allerlei zaken maar niet met de intentie Hem te dienen dan zal de vrucht ook dat zijn wat we er in stoppen. We kunnen hard werk in stoppen dan zal de vrucht zijn dat er veel is gebeurd. Wanneer we ons inspannen om zo goed mogelijk uit de verf te komen dan zal de vrucht zijn dat je complimenten zult ontvangen, maar pas wanneer ons hart gevuld is met de liefde van Christus zal het licht van zijn liefde door alles heen schijnen wat we doen. 

Keep on shining

Het is zaak dat we blijven schijnen. Dat we onze lamp brandend houden en Hem prioriteit in het leven te blijven geven. 

Amen?

Een gedachte over “Eerste liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s