Naar omstandigheden positief

Om verder te komen in het leven is het handig om ballast overboord te gooien en achter te laten wat je groei en ontwikkeling in de weg gezeten heeft. 

Sommige mensen zien zichzelf als niet succesvol en wijzen een aantal factoren aan oorzaak van niet kunnen groeien. Ze proberen uit alle macht om de zaken waarvan ze denken dat het hen in de weg staat op te lossen. Dit lukt hen ook nog vaak maar niet met het effect dat hun leven zich ontwikkeld zoals ze hadden verwacht. 

Ik moet het allemaal alleen doen

Wat is dat nu? Waarom lukt het me niet om mijn leven op orde te krijgen vraagt men zich af. Zelfs naar de mensen om hen heen ontstaat zoiets van wat betekenen ze eigenlijk voor me. Ik moet alles alleen doen. 
Ik moest in deze denken aan Johannes. Johannes kreeg zoals we dat noemen openbaring. Ik ga hierbij niet in op wat Johannes allemaal zag etc.., maar wel op het feit dat hij openbaring kreeg van God. 

Openbaring

Vaak zitten we vast in onze negatieve spiraal. We zetten twee stappen vooruit en een weer terug. De stappen vooruit zijn moeizaam wellicht, maar de nadruk ligt wellicht op de stap terug. Het gevoel van niets lukt. Ik ben een loser is de gedachte. 


Maar God openbaart zich voortdurend aan ons. We kunnen Hem herkennen in wat Hij doet in onze levens en in het leven zelf. In relatie met anderen. Vaak spreekt Hij rechtstreeks tot ons, maar we gooien het aan de kant omdat we het niet belangrijk vinden wat Hij zegt. De gedachte is niet per definitie dat we het niet belangrijk vinden, maar we gaan onze eigen weg en slaan er niet echt acht op. 

God serieus nemen 

Johannes zat vast en wat zullen er veel gedachten geweest zijn. Toch nam Hij deze serieus. Hij schreef ze op. Hoe gemakkelijk was het geweest voor hem om te bedenken dat hij gek geworden was en waanbeelden zag.

 Johannes deed echter wat God Hem zei en nog altijd vragen mensen zich af wat er werd bedoeld met de dingen die hij geschreven heeft. Johannes echter geloofde in God en Het Woord. wat Hij had meegemaakt in zijn wandel met Jezus en wat de Geest Hem zei waren wellicht verwarrend. Toch hield hij vast aan Het Woord en de belofte.
Er is een dag geweest dat Johannes Jezus is gaan volgen. Hij staat bekend als de leerling die Jezus liefhad. Wat zal er veel verwarring geweest zijn in het leven van Johannes toen Jezus uiteindelijk stierf aan het kruis. Wat een verwarring toen Hij opstond en verscheen aan de discipelen. Wat een verwarring toen Jezus weer vertrok. Veel vragen lijkt me.


Maar weet je in de verwarring was de trooster nabij. Deze kwam met tongen van vuur en vulde hun harten. De mannen hadden alles achter zich gelaten ooit… nu echter was daar Gods Geest in hen. 
Weer verandering en zo was er voortdurend iets nieuws. Johannes had kunnen blijven hangen in wat er ooit was gebeurd. 

In vuur en vlam voor Jezus

In enthousiasme was Johannes Jezus gaan volgen. Maar het waren niet slechts een aaneenschakeling van leuke gebeurtenissen. Het volgen van Jezus had er toe geleid zelfs dat Hij vast was komen te zitten op Patmos. En ik kan me voorstellen dat Hij het best moeilijk had daar, maar ook daar was Jezus bij hem en liet zich zien in vreemde beelden en woorden die hij wellicht zelf niet begreep. Maar Johannes deed wat hem gevraagd werd en schreef het op. 
Terugkomend op onze gedachten als mens en het vastzitten in oude patronen van negatief denken. We kunnen onze eigen route uitstippelen naar succes en daar soms zelfs vooruitgang in boeken. We kunnen er ook voor kiezen om als Johannes Jezus te volgen. 

Een totaal ander leven 

Een totaal ander leven. Geen gemakkelijk leven en een enorme uitdaging en soms veel vragen. Waarom hield Johannes vast aan wat Jezus had gezegd en zag hij de openbaring als van Hemzelf? Hij had zich in geloof aan Jezus gegeven.
Johannes had ontdekt dat het leven in en met de Liefde van Christus alles waard is. 


Durf je dat geloven? Durf je vast te houden aan die liefde? Je kan zoeken naar oplossingen en zaken in je leven waar het mis is gegaan of waar je tegenaan loopt maar het zal je opleveren dat er nieuwe zaken komen die opgelost moeten worden in je leven.
Wat nu als je zou kiezen voor een leven met Christus. Je fouten en gebreken je verwarring en teleurstelling bij Jezus te laten en Hem te vertrouwen zoals Johannes dat deed? Misschien wordt je voor gek versleten. Toch geloof ik dat het de moeite waard is. 

Vasthouden is hetzelfde blijven doen

Vasthouden aan je eigen inzichten en manieren is vaak onze manier van denken. Wat nu als je dit los zou laten en gaat doen wat Jezus gezegd heeft, waartoe je geroepen bent? Hoe zou je leven er dan uitzien? 

Ik heb er geen exact antwoord op, maar daarentegen weet ik wel dat doorgaan op de weg zoals ik dat zelf had uitgestippeld niet bevredigend is. De angst om te veranderen is wellicht groot, wat anderen er van vinden ligt als een last op je schouders…

Wat nu als je dat eens los zou laten en je de prioriteiten zou verleggen van ik-denken naar Jezus volgen zoals Zijn woord het zegt? Zou je leven hetzelfde blijven? 

Wat denk je?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s