Take controle! 

Veel mensen willen de controle over anderen uitoefenen. Ze denken op die manier ook de controle te hebben over hun eigen leven. 
Vele christenen echter zullen roepen dat God in controle is. En dat is enerzijds waar en anderzijds mi een understatement. 

Ik bedoel natuurlijk niet een understatement dat God niet in controle zou zijn of deze zou kunnen verliezen, maar dat Hij een ieder de controle gegeven heeft in zijn of haar leven om keuzes te maken,zaken te doen, dingen te ervaren. 

Kiezen om zelf te veranderen boven het willen veranderen van anderen

Typisch is misschien wel dat mensen juist snel kijken naar wat anderen zouden moeten doen,zeggen, willen etc.. inplaats van het kijken naar eigen daden, keuzes en acties. 

Het is juist vanuit de vrijheid van eigen keuzes dat er verandering zal optreden in eigen leven. Helaas geld dit ook voor slechte keuzes.

Veel mensen maken de keus om de ander te willen veranderen. Dit gaat niet lukken.wij hebben geen controle over de ander,over hun leven, keuzes,gedachten. 

Wat is jouw eigen keuze?

Slechts vanuit onze eigen keuzes kan er iets in beweging gezet worden wat anderen motiveert tot navolging. 

Wanneer we er voor kiezen om ondanks vervelende dingen in ons leven de ander die ons dit heeft aangedaan te vergeven vanuit eigen keuze dan is dit niet gemakkelijk. Maar wel bevrijdend. 

We hebben iemand nodig die ons helpt in onze keuzes die de controle heeft. Wij hebben die vanuit ons zelf niet. In de AA zou men zeggen we hebben een Hogere macht nodig. Jezus zegt dat zelfde en noemt Hem God de Vader. 

Wij kunnen zelf keuzes maken, maar lopen vast omdat we niet weten welke keus te maken. 

Om ons leven in controle te krijgen en te houden zullen we moeten leren om verantwoording te nemen over datgene waarover we geautoriseerd zijn, namelijk ons eigen leven en niet het leven van de ander. Die autoriteit hebben we niet direct. 

We kunnen grenzen aangeven, keuzes maken over eigen leven en eventuele deelname van anderen in ons leven, zelfs vanuit eigen keuzes invloed uitoefenen, maar niet wij zijn in controle. 

Wat is het bevrijdend om te weten dat het leven en de inhoudt van het leven Van de ander niet direct afhangt van mijzelf. Dit ligt gelukkig niet in mijn te controleren gebied.

God is in controle en bevrijdt ons door Jezus van de macht van satan 

Maar al te graag hadden we wellicht de keus van anderen willen controleren. Bijvoorbeeld door iemand op wie verliefd zijn ook verliefd op ons te laten worden. Hierover hebben wij geen controle.

Nu zou je misschien denken dat God de controle zou kunnen hebben.echter God kiest er voor om die controle niet uit te oefenen. Hij geeft vrijheid om eigen keuzes te maken. Ook eigen fouten te maken.

Frustrerend voor veel mensen. Ze weten immers wel dat ze zelf keuzes kunnen maken, maar op de een of andere manier lukt dit niet helemaal. Ze lopen vast omdat hun keuzes niet gebaseerd zijn op hun werkelijke verlangens,maar op wat anderen van hen vinden. Wellicht weten ze met hun verstand te beredeneren dat God hen liefheeft, maar vinden het lastig omHem toe te laten in dat gebied van leven waarover ze de controle hebben gekregen. 


Ze willen God in hun leven om dat van anderen te veranderen, maar durven niet Hem te vragen het eigen leven te veranderen. Ze houden vast aan eigen inzichten,keuzes en daden waarvoor God zijn Zoon gegeven heeft. 

Die is namelijk gekomen om ons te bevrijden van de macht van satan over ons leven. De macht van satan is daar waar wij deze de ruimte geven ons leven te controleren. We geven als het ware hem de ruimte om heer te zijn. 

Dit klinkt heftig vindt je? Die keus maken we echter zelf door niet zelf de verantwoording te nemen die ons is gegeven. Dit is echter een last die licht is. Stukken lichter dan de last van het controleren van al die anderen. Over wat anderen van ons denken, wat ze zouden moeten doen, hoe ze het zouden moeten doen etc…

Jezus zegt niet dat alles gemakkelijk zal zijn in het leven. Sterker nog we zullen ons kruis op moeten nemen, niet die van de ander. Hij heeft zelf de last van de wereld reeds gedragen. Dat waarover wij de controle waren verloren daarover heeft hij de verantwoording genomen. Wij echter zijn in controle te kiezen en te handelen naar Zijn wil.

Durf en wil je dat? Wat is datgene waarover jij nog altijd de controle niet hebt, wat eigenlijk wel van jou is? Durf je te erkennen dat je daar de controle bent verloren? Durf je Jezus te vragen de controle te nemen en Zijn wil te doen? 

Een gedachte over “Take controle! 

  1. Goed verhaal. Het geloof vergt overgave. We denken vaak dat we de controle hebben maar dat is helemaal niet waar. Ik noem dat ‘schijn-controle’. Maar verantwoording nemen is wel een goede zaak en dan vooral over onszelf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s