Leven in verbinding

Veel mensen houden van formules en methodieken. Ze bouwen hun leven er op. Wanneer ze die niet hebben gevonden gaan ze op zoek bij experts die hen helpen de gewenste resultaten te behalen in het leven. Deze manier gaat voorbij aan het leven in zijn diepste zin. Ze leven dan wellicht correct, maar wordt men ook nog geraakt in hun diepste wezen? Veel mensen vertrouwen dus meer op hun aanpak dan op de stem van God die hen wil leiden in verbondenheid. Immers verbondenheid wordt vervangen door beheersing. Werken volgens methodieken die zeggen hoe het hoort is hard werken. Leven in verbondenheid met God en de ander geeft ruimte om van binnenuit te leven. 

Bovenstaande schreef ik vanmorgen nav een gedeelte wat ik gelezen heb in een boek van Larry Crabb, nlm. Verbondenheid. Dit is aansluitend op een manier van leven waar ik voor sta. Waar ik voor kies. Ik geloof namelijk dat wat we missen in de kerk, in ons persoonlijk christelijk leven, in onze gezinnen, in de wereld, in wezen voortkomt uit een gebrek aan verbondenheid. In mijn eerder blogs noem ik dat ontmoeten. 

Vanuit mijn werk en de dingen die ik doe kom ik veel verschillende mensen tegen. Mensen die veelal vastgelopen zijn vanwege de druk die op hen wordt gelegd vanuit de eisen die door de maatschappij, door ouders, door vrienden, door school, werkgever, begeleiders, op hen wordt gelegd. Druk om te presteren en te voldoen aan de verwachtingen van alles en iedereen. Zolang men voldoet aan de verwachting lijkt er een bepaalde vorm van verbondenheid, maar welke ze in wezen niet werkelijk is. Ze heeft immers een verkeerde bron. 

Moeten we dan maar leven zoals we dat zelf voor ogen hebben en alle methodieken loslaten die. Ons worden aangeboden? Zijn ze allemaal onwaar? Persoonlijk zijn er, volgens mij, prachtige methodes die ondersteunend kunnen zijn aan een leven in verbondenheid. Echter geen enkele methode kan verbondenheid vervangen. Er is geen maniertje om in verbondenheid te komen. Verbondenheid zit niet in wat we presteren. Niet in wat we hebben en ook niet in wat anderen van ons vinden. 
Werkelijke verbondenheid begint bij de bron van verbondenheid. De relatie met uitstek. Verbondenheid begint namelijk. Bij God zelf in Vader, Zoon en Heilige Geest. De relatie bij uitstek. Een relatie. Die niet in zichzelf gekeerd is, maar juist verlangend is om uit te delen van die verbondenheid. Men mag en kan werkelijk aansluiten. Waarom omdat de Vader zijn zoon zond om de relatie te verlaten en nieuwe relaties aan te gaan met kwetsbaren, mensen die verbondenheid zoeken, maar die niet goed weten hoe. 

Juist daar. Komt Jezus in beeld en vormt de brug naar verbondenheid met Hem door te sterven voor jou en mij. Door op te staan en zo Zijn kracht en mogelijkheden te tonen voor wie niet kunnen geloven dat het waar is en omdat wij mensen zijn die niets van verbondenheid begrijpen wanneer we niet ervaren, daar is de Heilige Geest in ons, met ons, om ons heen. 
We kunnen ons leven lang verwarrend, eenzaam leven, zoekend naar een manier, een methode, een formule om verbondenheid te ervaren. We kunnen zoeken in ons streven naar rijkdom, door te proberen het in te vullen met middelen die we geestverruimend noemen, maar in wezen ons slechts beperken of door te streven naar erkenning van allerlei mensen. we kunnen proberen het een bepaalde eigen invulling te geven, af reizen naar het andere kant van de wereld, of zelfs naar de maan of nog verder dan dat, maar het zal ons niet het gewenst opleveren. Het gat in ons leven zal onvervuld blijven. We kunnen slechts werkelijk vervulling vinden in verbondenheid met God en anderen. Daarin ligt ook de verbinding met je zelf.   

Een gedachte over “Leven in verbinding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s