Verdeeldheid in de wereld onze eigen keuze? 

Hoe is het met je? Hoe zit je in je vel? Of misschien moet ik het anders benoemen: hoe staat het met je leven? Leef jij het leven waar je in wezen naar verlangt? Leef jij het verlangen van je hart? Je droom? Als ik dit zo benoem, hoe zit dat dan? Wat is er dan nodig om daar te komen? Ken jij je hart? Je diepste verlangens? 

We kunnen allemaal dingen doen in het leven die leuk zijn. Die ook goed zijn te noemen, maar is het ook wat je vervult? Is het waarvoor je bedoeld bent? Is het werkelijk ook de moeite waard? 

Wat zijn de kosten? 

Er is veel verdeeldheid in de wereld. Verdeeldheid over wat van ons is en wat van de ander. Onderscheid tussen arm en rijk. Over de zwakken in de maatschappij. Iedereen ziet dat het niet goed gaat, maar hoe nu er mee om te gaan? Enerzijds willen we mensen helpen, maar wat mag het kosten? een vraag die we onszelf mogen stellen. En wanneer het teveel kost, wie gaat dat dan betalen? Zijn we bereid de prijs te betalen die nodig is? 


De discussie gaat in het nieuws veelal vluchtelingen, ouderen, daklozen, verslaafden, psychisch onstabiele mensen, werkelozen,…. etc… waar sta jij in dit rijtje? 

Iedereen heeft wel een motief om niet werkelijk tot bloei te komen in zijn leven. Iedereen maakt dingen mee die impact hebben waardoor we. Er voor kunnen kiezen om niet tot de kern van ons leven te komen. We zijn druk, druk, druk. 

De vraag die ik me stel is: waar sta ik? Waar staat de kerk in de huidige maatschappij? Wat is mijn rol in maatschappij en kerk? De vraagstelling is mijn persoonlijke natuurlijk en ook de opsommingen die ik hierboven doe komen uit mijn gedachten, maar hoe denk jij? Hoe zit jij in elkaar? Zijn er overeenkomsten? Vraag jij je ook wel eens af wat jouw plaats is en of je doet waartoe je geroepen bent? 

Onvrede over eigen welbevinden? 

Is het niet zo dat veel onrust in de wereld eigenlijk begint met onvrede over eigen leven? We zien wel dat de ander het moeilijk heeft wellicht, maar we zijn eigenlijk bang dat het ons ook gaat gebeuren? Dat we niet goed opgevangen worden wanneer we. Het minder krijgen als nu? Of misschien kan het bijna niet minder en en je bang te verliezen wat je tenminste nog hebt? Een eigen land, een uitkering, een leven, een gezin, een ziektekostenverzekering die genoeg van je kosten dekt, een plek in de toekomst? 

Zie je hoe dun de lijn is? Ik bedoel dat we. Allemaal allerlei belangen kunnen bedenken. Het belang van alles en iedereen, maar is het niet zo dat we in wezen vooral ook aan ons eigen belang denken? Is het niet zo dat er juist vanwege het egocentrisch denken van de huidige maatschappij ( dus door onszelf) de wereld zo slecht is geworden? Is het niet zo dat we te veel aan onszelf denken boven dat we aan de ander denken? 

Gezonde eigenwaarde de oplossing? 

Ik geloof in een gezonde eigenwaarde, maar is het niet zo dat we veelal de eigenwaarde boven de waarde van anderen stellen? Ik denk dat we in veel gevallen onze persoonlijke items boven die van anderen stellen in de huidige maatschappij, in de keuzes die we maken. Politiek natuurlijk, maar ook qua geloofszaken,in het gezin, de omgeving, ons werk etc…

Het meeste wat we doen is gebaseerd op de gedachte dat alles wat we doen een basis moet zijn voor ons eigen welzijn. Niet altijd ten koste van anderen, maar zeker niet ten kostte van onszelf. Echter de keus voor ons eigen welzijn leidt echter tot veel keuzes die in eerste instantie ons welzijn vergroten, maar op lange termijn ons. Menselijk welzijn juist verkleinen. Zo heet een groot deel van de huidige generatie een hekel aan regels, maar. Regels moeten er zijn. Zo is er sprake van een. Versoepeling van drugsbeleid. Belachelijk wanneer je de huidige problematiek hieromtrent bekijkt. Zo zijn er steeds meer mensen die psychisch vastlopen, maar de zorg wordt duurder en we willen niet meer betalen. Iedereen wil een goed salaris, maar. We hebben wel allerlei eisen die zo hoog geworden zijn dat. Niemand het nog kan betalen en dus ontstaan er schulden die ons dan weer zoveel stress bezorgen dat we niet meer kunnen werken. Etc… 

Hoe gaan we hier mee om? Is de toekomst somber? Wat zijn je gedachten? 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: