Geld maakt (tijdelijk)gelukkig!

‘Laat u niet door het geld in beslag nemen. Wees tevreden met wat u hebt, want God heeft gezegd: ‘Ik zal altijd voor u zorgen, Ik zal u nooit in de steek laten.’’ Hebreeën 13:5 HTB

deze tekst is wel een lastige. Het is gemakkelijk gezegd dat je niks om geld geeft, maar wanneer het allemaal niet zo gemakkelijk loopt financieel of wanneer de situatie dreigt dat je je inkomen verliest zal blijken hoe lastig dit is.

Geld is iets wat ons enorm in beslag kan nemen, maar vaak is het niet slechts het geld, maar heeft het mi veel meer te maken met onze positie, onze waardering, de erkenning die we er uit halen. We denken al gauw dat wanneer het financieel goed loopt we het ook goed doen in de maatschappij. We hebben het idee dat mensen ons waarderen en ons de erkenning geven over wie we zijn.

Tevreden in je omstandigheden?

Op de een of andere manier lijkt geld een opstapje naar een gezond zelfbeeld te zijn en het tegenovergestelde doet ook iets met ons. Zonder geld voelen we ons minderwaardig. We hebben het idee niet volledig mee te tellen in de maatschappij. Wellicht geld dit voor mannen nog meer als voor vrouwen. Mannen voelen zich veelal verantwoordelijk voor het gezin. 

De vraag is of we tevreden kunnen zijn in de omstandigheden waarin we zitten. Zonder geld, aanzien, erkenning van mensen. Sterker nog durf je op God te vertrouwen? Hij zal ons niet verlaten ongeacht wat anderen zeggen. Sterker nog wanneer de hele wereld ons afwijst, dan nog is Hij er nog en zal ons niet verlaten.

Wij bouwen veelal op wat we hebben, wat anderen zeggen, maar God kent ons zoals we zijn en wil juist dat we op Hem vertrouwen. Het eerste gebod. Hem liefhebben. Ik denk dat dit de reden is dat dit op deze wijze werd opgeschreven omdat wij mensen moeite hebben onze liefde te verdelen. 

Uitdelen van geld of liefde?

Onze liefde verdelen kan pas wanneer we beginnen bij degene die ons allereerst heeft liefgehad. De bron van liefde is Hij. Vanuit die bron ontdekken we een nieuwe waarde in onszelf. We ontdekken dat we geliefd zijn niet om wat we hebben, wat we gedaan hebben of doen, of wat anderen van ons vinden, maar omdat Hij onze vader is. Geen voorwaarden voor Gods liefde. Hij heeft ons lief en vanuit die liefde ontdekken we dat geld of positie geen bijzondere waarde heeft. 

Net als geld heeft liefde een bijzondere eigenschap: je kan het niet uitdelen wanneer je het niet aanneemt. Dat is misschien juist het moeilijke met geld. Wanneer je het aanneemt heeft het een bepaalde invloed op je. De vraag is of je er op een goede manier mee om kan gaan zonder dat het van invloed is op hoe je omgaat met liefde. Andersom geld dat liefde welke niet wordt aangenomen je de invloed er van ook niet werkelijk volledig kan ervaren. 

 Verwachtingen?

Slechts het aannemen van Gods liefde, maakt dat we ook werkelijk zullen kunnen ervaren dat God voor ons zorgt en bij ons is. Wie op geld vertrouwt boven God,zegt daarmee eigenlijk dat financiën te vertrouwen is boven Hem. 

Misschien heb je nogal wat verwachtingen van geld. Denk je dat het je gelukkig maakt. Heb je je zinnen gezet op een bepaalde manier van aanzien of erkenning. Weet dan dat geld nooit de voldoening zal geven zoals Gods liefde dat zal geven. Mocht je hieraan twijfelen, bedenk dan dat de betekenis van geld vroeger of later ophoudt. Het is van tijdelijke aard. Alles wat het je geeft dus ook. Gods liefde is voor eeuwig. Wat het je geeft kan slechts meer en groter worden, mooier, uitbundiger, meer vervullend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s