De controle vasthouden is haar verliezen. 

Heb je het idee dat jij je leven onder controle hebt? Ik denk als ik dat zo openlijk zou vragen er een groot deel zou zeggen dat ze hun leven op orde hebben en een even groot deel zou waarschijnlijk juist het tegendeel beweren. 
De mensen die denken dat ze de controle hebben kunnen het zomaar verliezen op momenten dat het totaal anders gaat dan wat men had verwacht. Degene die aangeeft geen controle te hebben zullen eigenlijk daar misschien meer controle over hebben dan ze denken. De vergelijking met anderen maakt dat ze zich veelal incompetent voelen tov de anderen, terwijl degene die de controle denken te hebben zich vaak weer superieur voelen in veel zaken. 

Maar ik zie dat de meeste mensen eigenlijk denken dat ze, hoe dan ook in controle zouden moeten zijn in en over hun leven. Ze willen niet afhankelijk zijn van anderen. Hun eigen boontjes doppen. Laten zien dat ze het allemaal zelf wel kunnen in het leven.

Weet je wat ik ontdekt heb? Dat op de momenten dat ik denk ergens controle over te hebben, het eigenlijk altijd mis gaat. Wanneer ok denk de controle te verliezen dit soms ook zo is, maar wanneer ik bewust ben van het feit dat ik dingen niet onder controle heb of kan krijgen, ik meer bewust ben van het feit dat ik het niet allemaal alleen kan. Dat ik anderen nodig heb. 

Misschien is het trots dat we niet Willen toegeven dat we anderen nodig hebben. Misschien zijn het minderwaardigheidsgevoelens wanneer we juist bij voorbaat al roepen dat we de controle niet hebben. 


We zullen sommige dingen in ons leven niet onder controle krijgen, simpelweg omdat we ons niet werkelijk bewust zijn dat de wereld niet om ons draait. Niet om jou of mij dus! Het gaat slechts om een ding en dat is dat duidelijk wordt dat God in controle is en niet jij. 

Dit kunnen we wellicht verstandelijk beredeneren, theologisch onderbouwen, maar dat doet er mi allemaal niet zo toe. Het betekent eigenlijk dat we ons leven pas werkelijk onder controle krijgen wanneer we de controle uit handen geven aan Hem die de controle heeft. Die verstand van zaken heeft. 

Misschien loop jij ergens vast. je weet verstandelijk wat er zou moeten gebeuren, maar je blijft vechten om de dingen onder controle te krijgen op jouw manier. Je vind dat je dat gewoon moet kunnen. Anderen lukt het ook opdat gebied en dus moet jou dat ook lukken. Je vergeet achter dat de ander wellicht elders soms vastloopt. 

Durf je los te laten? Ik zeg dat niet als een simpel zinnetje; je miet het allemaal maar loslaten. Veel mensen denken dat loslaten betekent er niet meer aan denken en er niet meer over spreken. Loslaten is echter iets anders. Het is datgene uit handen geven waarover je niet zelf de controle hebt. Vreemd is het dat we wel onze auto naar de garage brengen als er iets aan moet gebeuren. Dat we een timmerman vragen om een schuur te bouwen om het allemaal goed te krijgen en dan helemaal niet direct het idee hebben dat we niet de controle hebben. De monteur of timmerman is degene met verstand van zaken toch? We hebben met Hen afspraken gemaakt over wat er moet gebeuren, de prijs, je wensen, etc…Wanneer het gaat om ons leven, hoe met dingen om te gaan als angst, teleurstelling, wrok, vergeving, verslaving, afhankelijkheid, etc.., daar blijven we zelf mee klooien. Het gevolg van het klooien met de eigen auto zal als gevolg hebben dat de monteur zegt dat je het niet goed hebt gedaan of beter ff had kunnen bellen hoe het probleem op te lossen. Wanneer het gaat om ons innerlijk, gevoelens, gedachten en zaken die ons beïnvloeden, dan is de gedachte dat we het allemaal zelf moeten dien en weten. 

Veelal raken we ook nog eens gefrustreerd omdat onze Maker niet ingrijpt. Eigenlijk gaan we eerst zelf van alles doen of zeggen waardoor er juist meer schade ontstaat, maar krijgt God de schuld. De vraag is of je durft geloven dat God werkelijk om je geeft? Hij is geen beunhaas die maar wat aanklooit, maar wacht tot jij Hem vraagt in te grijpen, zodat jij los kunt laten. Rust kunt ervaren omdat jij het niet allemaal zelf hoeft te doen. Ben je dan niet meer in controle? Ik denk dat je dan juist in controle bent. Je geeft dat uit handen wat je niet zelf kunt. 

2 gedachtes over “De controle vasthouden is haar verliezen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s