Eigen plan?

‘Als iemand weet wat hij voor goeds zou moeten doen, maar het toch niet doet, is hij ongehoorzaam aan God.’‭‭JAKOBUS‬ ‭4:17‬ ‭BB‬‬

http://bible.com/1276/jas.4.17.bb

  Als je bovenstaande Gedeelte in de context zou lezen, dan zou je zien dat het gaat om mensen die denken hun leven in de hand te hebben. Ze maken plannen zonder God hierbij te betrekken. Niet zomaar mensen, maar mensen die gelovig zijn.

De juiste motieven?

Dit komt me bekend voor. Het is zo gemakkelijk om zelf keuzes te maken. Voorbij God te gaan. Ook christenen kunnen zo gemakkelijk opgeslokt worden door van alles en nog wat. 

Ik geloof dat het geen probleem is om verlangens te hebben en bezig te zijn met allerlei zaken van het leven. De vraag is echter; wat is het motief? Waar ben je bezig en waarom?

  Ik zit na te denken wat mijn motieven zijn om te doen wat ik doe. Denk jij er wel eens over na? Wat is jouw motief? Waarom doe je wat je doet? 

Soms denk ik dat ook christenen vaak hun eigen ding doen. Ik bedoel daarmee dat ze veelal liever kiezen voor hun eigen ding, dan te kiezen voor Gods weg. De Weg waarop Christus ons is voorgegaan.

Wat is je uitdaging?

Kiezen we niet gemakkelijk voor wat de maatschappij, allerlei mensen van ons vragen boven wat God van ons vraagt? Is geld of carrière niet een uitdaging die we vaak verkiezen boven wat God van ons vraagt? 

  Weet je, God geeft ons ruimte om te ontplooien, maar tegelijk is er een plan voor ons leven. De vraag is of ons plan en Zijn plan overeenkomen. Volgens min gaat het niet zozeer om wat we doen, maar waarom doen we wat we doen? 

Ik geloof dat God ons veel wil geven. Maar ik geloof ook dat datgene wat we krijgen niet slechts voor onszelf bedoeld is. We mogen er van uitdelen. Doen we dat alles niet, dan zal de vrucht van ons werk beperkt zijn. Het zal ons wellicht voorspoed geven , maar wat heb je er aan als je sterft en je moet verantwoorden tov God. 

We kunnen Gods stem, zijn woord, de heilige Geest negeren en toch voor onszelf kiezen. We kunnen vooraan in de kerk zitten, ons gebedjes uitspreken vanuit plichtpleging, maar de passie zal verdwijnen. Waarom? Ongehoorzaamheid van onze kant. Het kan gemakkelijk gebeuren dat we even afgeleid worden, maar het ergste wat ons kan gebeuren is dat we bewust kiezen om allereerst ons eigen plan te trekken en God op een al dan niet christelijk zijspoor van ons leven zetten. 

Hoe sta jij in het leven? Van waaruit maak jij keuzes? Kies je voor een leven gehoorzaamheid of voor een leven voor je zelf. Een leven vanuit ontmoeten of vanuit negeren. Dat laatste is namelijk wat we doen wanneer we ons eigen plan trekken. 

Durf ik naar binnen te kijken?

Heftige opmerkingen? Confronterend? Kwetsend? Teleurstellend? Ik heb geen idee wat mijn blog voor reacties bij jullie oproept, maar wel wat het met mij doet. Ik maak ook nu weer nieuwe keuzes . Keuzes sommige zaken los te laten en andere zaken te herzien. Te vragen om inzicht en goddelijke passie voor datgene wat Gods hart raakt. Kan jij er wat mee als ik dit alles zo opschrijf? Beweegt er iets bij je? 

  

1 reactie

  1. gipsymo schreef:

    Ja, er beweegt iets bij me, dank je wel.

    Like

Een reactie plaatsen