Van slachtoffer tot overwinnaar

Je hebt vast wel eens de uitspraak gehoord dat slachtoffers vaak veranderen in daders. Ik weet niet hoe vaak dit het geval is, maar ik geloof dat het waar is. Veel slachtoffers gebruiken hun verleden, hun negatieve ervaringen, als excuus om net zo of op een andere wijze dader te worden naar anderen. Ik geloof echter dat slachtoffers niet per definitie daders hoeven te zijn. Sterker nog, ik geloof dat slachtoffers overwinnaars kunnen zijn.  
Weet je? Het is niet eerlijk om anderen slecht te behandelen omdat we zelf slecht behandeld zijn. Dan houdt het nooit op! Jezus leert ons om onze vijanden lief te hebben en te bidden voor wie je iets hebben aangedaan. Sterker nog hij zegt dat we dan pas werkelijk kinderen van God kunnen zijn. Lees Matheus 5:44 maar eens.

Onze menselijke houding vindt het lastig om degene die ons iets heeft aangedaan te vergeven. Dit is echter wat ons vrij maakt. Vraag je eens af wat er gebeurt als je iemand iets hebt aangedaan en er zou geen vergeving mogelijk zijn.  

Misschien kan het je niet zo veel schelen of anderen al dan niet vergeving ontvangen. Misschien ervaar je nog elke dag pijn of verdriet door wat anderen je hebben aangedaan en ben je bitter tov de dader. Niet vergeven, vasthouden aan de bitterheid maakt dat we ook anderen beschadigen. 

  Misschien vindt je het nogal een grove uitspraak van me. Toch kan jou bitterheid anderen beschadigen. Door niet of in ieder geval minder van wie je zou kunnen zijn te delen met anderen. Je onthoudt je zelf de mogelijkheid te genieten van wat je is gegeven, maar je onthoudt ook anderen om volledig deel te zijn van jouw leven. De vraag is blijf je bitter of wordt je beter? 

Misschien moet je ook jou verkeerde dingen eens in ogenschouw nemen. In eerste instantie zal je het wellicht bagataliseren. Zeggen dat wat jij gezegd, gedaan hebt niet zo erg was, maar ken jij de impact van je woorden en gedrag! Hoeveel heb jij zelf beschadigd? En als jouw beschadigingen tav anderen minder erg was, mag je daar dan over heen stappen? Wie bepaald dat dan in jouw leven? 

Weet je, ik heb geen idee of je Jezus kent, maar Hij is voor jou gestorven. Misschien moet je eens nadenken over de vergeving die Hij jou persoonlijk wil schenken. Wanneer je pijn hebt in je leven door anderen ga eens met Hem in gesprek hierover. Misschien lastig? Zoek iemand op die iets van Hem weet. Als je Hem kent is dit wederom een uitdaging wellicht. Als ik iets voor je kan betekenen? Laat gerust een berichtje achter.
 

2 gedachtes over “Van slachtoffer tot overwinnaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s