Steek je hand uit! 

  ‘Help elkaar met de moeilijke dingen in het leven. Want dan doe je wat de wet van Christus van jullie wil. Als je jezelf beter vindt dan een ander, houd je jezelf voor de gek. Beoordeel alleen je eigen werk. Kijk alleen of je het zelf goed gedaan hebt of niet. En als je het goed gedaan hebt, mag je er tevreden zijn over zijn. Maar ga er niet bij anderen over opscheppen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen taak. Deel wat je hebt met de mensen die jou lesgeven over het woord van God. Houd jezelf niet voor de gek, want God laat Zich ook niet voor de gek houden. Wat je zaait, zul je ook oogsten. Dus als je slechte dingen zaait door alleen maar te doen wat je zelf wil, zul je ellende en dood oogsten. Maar als je goede dingen zaait door te leven zoals de Geest het wil, zul je eeuwig leven oogsten. Laten we nooit stoppen om goed te doen. Want uiteindelijk zullen we [ daarvan de zegen ] oogsten. Maar dan moeten we wel doorzetten! Daarom moeten we, wanneer we de kans hebben, voor iedereen goed zijn. Maar vooral voor de mensen die bij Gods gezin horen.’‭‭GALATEN‬ ‭6:2-10‬ ‭BB‬‬

http://bible.com/1276/gal.6.2-10.bb

  

Waarom gaan zo enorm veel zaken mis in nederland? Ik geloof dat het komt omdat zo weinig mensen werkelijk leven naar wat God ons leert. Weet je er zijn best veel kerken en dus ook veel gelovigen. Natuurlijk doet iedereen zo zijn best om goed te doen. Tenminste wat in hun eigen ogen goed is. Nederlanders an sich laten zich niet iets voor zeggen. We zijn nog al eigen gereid. Ook de gelovigen al zullen die al gauw hun eigen mening met christelijke terminologie bedekken en passend maken. Dus …, Vaak onbewust, Gods woord gebruiken voor eigen voordeel.

 Natuurlijk is het goed om van God te ontvangen, maar we zullen pas werkelijk ontdekken wat ontvangen is als we uitdelen. Als we er voor anderen zijn. Als we onze hand uitsteken naar de ander zal de ander hem wellicht pakken. 

Wanneer we de Bijbel, Gods woord werkelijk lezen en binnen laten komen, dan zullen we merken dat het niet om onszelf gaat. Dan zien we dat de voordelen van geloof mooi en groot zijn, maar eigenlijk veel anders liggen dan we eigenlijk menselijk gesproken zouden willen. Dat lezen we in bovenstaande ook. Help elkaar met moeilijke dingen bijvoorbeeld. Onze gedachten is wellicht dat we dat al doen, maar denk eens na; wie heb je onlangs nog geholpen in een moeilijke periode? Ik denk dat jij, net als ik, vaak in je eigen moeilijke periodes het wel van anderen verwacht en indien je het niet krijgt daar boos over bent, maar je niet direct beseft dat we zelf gemakkelijk tekort schieten. We verwachten vaak van anderen wel , waar we zelf ook niet zo gemakkelijk de hand uitsteken. Natuurlijk bedenken we daar allerlei excuses en uitvluchten voor, maar is dat de manier? En als we het goed doen is het dan niet zo dat we onszelf daarover op de borst slaan en vinden dat we het goed gedaan hebben? Natuurlijk is het fijn om anderen te helpen, maar wat is je motief?
Weet je, veel mensen laten zich niet echt gemakkelijk iets gezeggen. Ook gelovigen niet. Het is goed om niet alles klakkeloos aan te nemen wat anderen zeggen, maar het is ook goed om te luisteren naar mensen die meer weten als jij. Met ze in gesprek te gaan en advies te accepteren als dat nodig is. In huidige maatschappij wordt advies soms als iets smerigs ervaren. Dit wellicht omdat accepteren van advies laat zien dat anderen meer weten. Dat willen we soms liever niet erkennen. Maar accepteren is leren en ontdekken zodat je het zelf ook weet. Je wordt er wijzer van. Niet accepteren maakt je niet slimmer, maar eigenwijzer. Je houdt het bij je eigen wijsheid die zich daarmee niet verder ontwikkeld en dus beperkt is. Eigenwijze mensen beperken zich dus zelf. Daarom is het goed om met wijze mensen om te gaan. 

  
Als ik een en ander zo bekijk dan gaat het om uitdelen en niet om ontvangen. Veel mensen gaan echter naar de kerk om te ontvangen. Natuurlijk is het goed om van God te ontvangen, maar we zullen pas werkelijk ontdekken wat ontvangen is als we uitdelen. Als we er voor anderen zijn. Als we onze hand uitsteken naar de ander zal de ander hem wellicht pakken. Een krachtige manier van bouwen van relaties. Het maakt niet uit aan welke kant je staat met je uitgestoken hand. Je ontvangt iets van elkaar. Mooie gedachte. Dat is de zegen die we oogsten. 
We moeten echter wel beseffen dat we niet zomaar los kunnen laten. Niet zomaar halverwege de klus kunnen zeggen dat we er mee ophouden. Dat wil zeggen: wanneer we er werkelijk voor de ander willen zijn geven we de ander niet op, maar ook als we de ander nodig hebben geven we niet op. Loslaten betekent opgeven. Relatie voorbij. Hoe dan verder als het niet lukt? We blijven doen wat goed is. Luisteren naar Gods Geest die ons wil bijstaan. Dit laatste is soms lastig. Gods Geest verstaan bedoel ik. We zijn soms geneigd ons gevoel te interpreteren als Gods Geest. Ons gevoel belazerd ons soms helaas. Daarom is het goed om ons te verdiepen in wat God zegt in de Bijbel. Het is goed om met Hem in contact te staan. Iedere dag,zodat we Zijn stem neer en meer leren verstaan. Het is goed om geestelijk gezonde mensen om ons heen te hebben.  

 De wereld kan veranderen. Jij en ik hoeven daarvoor alleen maar onze hand uit te steken. Naar God en naar elkaar. Ik geloof dat er werkelijk iets veranderd als er bereidheid is om niet uit te gaan van wat ik wil, maar wat is Gods wil en van daaruit te geven, te delen in het leven van anderen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s