Deze oorlog draait om mij! 

Veel mensen zien de onrust in de wereld. Er zijn veel oorlogen geweest op deze wereld. En ook nu is er allerlei dreiging. 

Er is een strijd gaande!

De grootste oorlogen zijn niet die die reeds plaatsgevonden hebben, maar zijn de oorlogen die we elke dag persoonlijke voeren. De strijd tussen goed en kwaad bijvoorbeeld. De strijdt om te geloven dat we hef waard zijn om het leven te leven waarvoor we bedoeld zijn. 
Eigenlijk is het de strijd tussen ik gericht leven of een dienend leven. Veel mensen laten al gauw los wanneer we het woord dienen benoemen. Voor velen betekent dienen niets anders dan kruiperigheid of minderwaardigheid. Dat is echter het tegenovergestelde van wat God bedoeld, wanneer we de ander moeten dienen.
  
Ik geloof dat christenen al gauw de gedachte hebben dat dienen betekent dat je heel erg laag over je zelf denkt. Dat je niet durft te zeggen waar het op staat. Dat je zelf niet belangrijk bent. Dat je niet zou mogen benoemen waar je goed in bent,maar je altijd klein opstelt. Dat is echter de leugen die ons wordt voor gehouden. Ik zou zeggen dat kruiperigheid iets voor de slang is. 
  
Volgens mij is dienen gericht op de ander wanneer je ze in het juiste perspectief ziet. Zoals hierboven genoemd is dienen niet echt dienen, maar een ik gerichte bedoening. Stel je eens voor dat je je voortdurend klein zou opstellen. Wat laat je dan zien? Dat je niet de moeite waard bent. Maar erger is nog dat je op zulke momenten ook voort durend bezig bent met wat anderen van je vinden. Dat is nog eens ik gericht.

Sociaal gewenst of juist niet? 

Of stel je voor je voor dat iemand je om een mening vraagt en je geeft hem het sociaal gewenste antwoord. Met een vriendelijke lach en een houding die voortdurend de ander benadrukt. Dan ben je ik gericht bezig. Het gaat dan immers alleen maar om het pleasen van anderen om zelf in de gunst te blijven.

  
Echt dienen is echter niet gericht op onszelf, maar om de ander. Hiervoor is het nodig de ander te waarderen om wie hij is.echter wanneer we constant bezig zijn met onszelf, hoe we over komen, wat zouden willen, hoe we de ander een bepaalde richting op kunnen krijgen met bepaalde woorden of maniertjes dienen we niet echt, maar dienen we eigenlijk voortdurend onszelf. 

Accepteren van de ander vanuit weten geaccepteerd te zijn.

Wat is werkelijk dienen dan wel? De ander accepteren zoals hij is. Je zelf blijven en geen achterdeuren om daarmee ruimte te creëeren om er beter van te worden. Klaar te staan ondanks dat dit niet altijd beloond zal worden. Je vriendschap aanbieden ook als hier soms misbruik van gemaakt wordt. Niet om gebruikt te worden als pispaal, maar om te kunnen ontmoeten. 

De strijd in ons denken tussen goed en kwaad, tussen licht en donker, tussen onszelf en wat eraan anderen willen geven is een pittige. Ik geloof dat we er elke dag mee geconfronteerd worden. De keus tussen ik gericht en gericht zijn op de ander. 

Niemand dan alleen jij zelf weet wat je denkt of ervaart, maar de vraag is: durf jij je omkeren van je oude ik gerichte leven of blijf je voortdurend bezig met je zelf en wat anderen van je vinden? Of misschien wil je juist dat ik gerichte loslaten. De andere kant opkijken en nieuwe dingen zien, nieuwe mogelijkheden. 

  
Weet je veel mensen zijn hun hele leven bezig om een spelletje te spelen. Ze doen alsof ze van alles weten, maar uiteindelijk leven ze een leven wat niet tot bloei komt. Het blijft allemaal middelmatig. Ze beseffen niet dat middelmatigheid de truuk van satan is om niet werkelijk tot het doel te komen waarvoor God je geroepen heeft. 

Een middelmatig leven is zeker niet wat God bedoeld heeft voor zijn kinderen. God heeft geloof in je. Geloof jij ook in Hem? De vraag is of je wil blijven zitten waar je zit of dat je uitstapt, je omkeert, verandert, je bekeert van ik gerichtheid om nieuwe mogelijkheden te ontdekken om anderen te dienen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s