Naakte man, kale kip! 

Je kunt een naakte man niet van zijn kledij beroven.
-Indra torsten preiss-

Veel mensen zijn op zoek naar meer en beter, maar lopen vast omdat ze ouders hebben (gehad) die hun beperkingen hadden op emotioneel of materieel gebied.   

Misschien heb jij zulke ouders (gehad). Ze waren niet in staat je te geven in emotionele zin of maatschappelijk gezien waar jij dacht recht op te hebben. 

 realistische verwachtingen

Ouders kunnen niet geven wat ze niet hebben. Vandaar ook de quote bovenaan mijn blog. Is het mogelijk om meer te verwachten? Ja zeker! Veel mensen wachten en wachten tot er een moment komt dat ze zullen gaan krijgen waarvan ze vinden dat het hun toekomt. De verwachting is er, maar het zal nooit gebeuren. Van een kale kip valt niets te plukken.   

Je in verwachting opstellen naar je ouders het onmogelijke blijven verwachten creëert een houding die onhoudbaar is, waarbij de balans van de relatie totaal zoek raakt. Het kind stelt zich op deze wijze boven de ouders. 

Rare redeneringen? 

Misschien vind je deze redenering wat raar en vraag je je af dat je dan niets mag verwachten in het leven? Dat het niet zal komen? Is een beter leven dan onmogelijk? Een ander leven is zeker mogelijk. Dit vraagt echter te stoppen met allerlei redeneringen als:’ als zij mij maar..’ , of ‘ hadden ze maar…, dan zou ik nu gelukkiger of succesvoller, beter.. zijn’. 
Op deze manier legt men het gevoel van falen of tekortkomen bij ouders neer. Echter … Er is geen alternatief ten aanzien van de ouders die je hebt gekregen. Deal with it!   

De Bijbel leert ons dat we onze ouders moeten eren. Hoe doen we dat? Door hen met respect te behandelen en te eren om wat ze hebben gedaan en hen te zegenen om wie ze zijn. Dank voor het leven dat je door hen is gegeven. 

Accepteren van wie je bent en ontdekken van je mogelijkheden zijn verschillende dingen

Het niet accepteren van je ouders zoals ze zijn confronteert je met allerlei issues van onvrede die voortkomen uit onrealistische verwachtingen. Echter wanneer we accepteren en uitstappen om je zelf te ontplooien binnen de mogelijkheden die je hebt geeft groei aan je persoonlijke emotionele en maatschappelijke ontwikkeling. 
De groei in deze maakt dat je ook iets te geven hebt aan jou kinderen waar je zelf misschien niet van ouders hebt ontvangen, maar zelf hebt moeten ontdekken door los te laten. De bijbel leert ons naast Het eren van de ouders ook dat het goed is dat je je ouders op een gegeven moment verlaat en je eigen ding doet. 
Aan het eren van de ouders ( een wet ) zelfs hangt een belofte, namelijk dat het je goed zal gaan wanneer je ze eert. De manier waarop jij je stokje doorgeeft aan jou kinderen is van belang, maar ook jou kinderen zullen zichzelf moeten ontplooien.   

Misschien heb je gewelddadige, verslaafde of beperkte ouders(gehad). Je leven als kind niet gemakkelijk geweest en misschien nog niet gemakkelijk, maar besef dan dat je van een naakte man zijn kleding niet kunt roven. 

God is ook Vader!

Mooi is het dat we naast aardse ouders ook een hemelse vader hebben. Hij wil ons geven waar we om vragen. Hij is oneindig in wijsheid en liefde. Durven we Hem te vragen ons te voorzien waar we tekort gekomen zijn en uit te stappen in de mogelijkheden die Hij ons biedt?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s