Ja maar…?

Voor veel christenen is er een gedachtengoed ontstaan die volgens Paulus onmogelijk is. Het idee voor veel mensen is dat wanneer je goed je best doet, je een heel eind kan komen qua redding. Alsof je zoiets zegt van: ik doe mijn best en God doet de rest. Paulus zegt echter ahw dat ons ding en Gods dingen niet matchen. Ze zijn als water en vuur, als dag en nacht.
  
Wanneer we uitgaan van eigen prestatie dan zullen we volgens deze prestatie beoordeeld worden. Beter is om niet op eigen prestatie te bouwen en te vertrouwen omdat we als mens , vanuit onszelf nooit aan de maat kunnen voldoen. Weet je de muziek kan best lekker klinken, maar wat heb je er aan als je op een boot zit die ten onder gaat? Gelukkig is er een oplossing en hoeven we zelf niet voor een oplossing te zorgen. God zelf heeft in Jezus voorzien in de oplossing. Hij is de perfecte mens en heeft onze onvolkomenheid volkomen gemaakt aan het kruis en in zijn opstanding. 

Ja maar, zal je wellicht proberen te zeggen. Paulus laat echter in zijn brief aan de Galaten geen enkele ruimte voor eigengereidheid. Niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets van wat wij zelf doen of bedacht hebben is voldoende. Zelfs de meest vrome inhoudelijke regels staan in de weg omdat alles vanuit onszelf buiten Christus om eigengereid is en dus niet zuiver. We hebben allen Christus nodig !

Logische niveaus

Ik ben een liefhebber van de logische niveaus. Een psychologisch model die oa door Dilts is uitgewerkt. In dit model wordt duidelijk dat wanneer we willen veranderen dit van onderaf wel mogelijk is, maar dat we telkens een ingewikkelde en omslachtige stap naar boven moeten maken. Echter wanneer we echter bovenaan beginnen dit zal doorwerken in ons hele leven. Nu is dit geen christelijk model, maar het toont wel aan hoe verandering ruimte krijgt wanneer we onze eigengereidheid loslaten en onze missie toelaten zodat we erdoor gevormd worden. 

Ik geloof dat dit model niet perfect is, maar wel dat we bij God moeten beginnen. Hij heeft een doel met ons leven. Dit ligt reeds in ons. Het proberen op ons eigen manier is niet handig omdat we niet goed weten hoe we tot dit doel kunnen komen. Beginnen we echter bij Hem dan zal Hij onze identiteit bevestigen. In Christus zijn we werkelijk zonen en dochters van God zelf. Dit geeft ruimte voor veranderde overtuigingen, gedrag en uiteindelijk zal Hij ook onze omgeving veranderen.  
Snap je waar dit over gaat? Wij zijn niet in controle. Soms lijkt het misschien zo. Als een tijdlang je leven zijn gangetje gaat, mast wat als je je kind verliest, je huwelijk stuk loopt, je baan verliest, etc…? Je kan het invullen. Iedereen komt op een dag met bepaalde zaken in aanraking. In hoeverre heb jij de controle? Ik wil bij deze vertellen dat wanneer wij het niet meer weten, Hij nog altijd in controle is. Het is eigenwijsheid te denken dat jij kunt bepalen wat goed is en volgens welke regels je je leven zou moeten leven. Regels laten slechts zien waartoe we niet in staat zijn. Hoe mooi de regels ook zijn en hoe vroom we ook doen, slechts Christus kan ons het ware Leven schenken. Zijn Genade is genoeg.   

Het boek van David Pawson over de brief van Paulus aan de Galaten geeft stof genoeg tot nadenken. Ik kan je dit boek van harte aanbevelen. Ik zelf gebruik het momenteel als ondersteuning in mijn persoonlijke tijd met God. Wiecweet spreekt het je ook aan. 

  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s