Vrijheid 

 Vrijheid! Wat is nu werkelijk vrij zijn? Veel mensen denken dat vrij zijn zoiets is als doen en laten wat je zelf wil, maar de vraag is of dat werkelijk vrijheid is of juist het tegenovergestelde. Anderen spreken over vrijheid van meningsuiting, vrij van armoede.   
David Pawson omschrijft vrijheid als volgt. Niet: vrij van God, vrij van de beperkingen die anderen je opleggen, vrij om te doen wat je maar wilt, maar: vrij van mijzelf, dat is de werkelijke vrijheid. Dat is de enige vrijheid die niemand ons van nature heeft. 
Als we alles hebben in het leven, dan nog zullen we niet echt vrij zijn van onszelf. Onze eigen innerlijke verlangens, overtuigingen, barrières, gebeurtenissen en ervaringen zullen voortdurend zaken zijn waar we als mens tegen aanlopen. Probeer maar eens vrijheid te omschrijven voor je zelf en wat er in de weg staat om werkelijk in vrijheid te leven. 
Afgelopen tijd gesproken met iemand die op zoek is naar vrijheid. Deze persoon denkt onvrij te zijn omdat hij geen woning heeft, reguliere baan, etc… De vraag is of deze zaken hem zullen bieden wat hij verwacht. Ik geloof dat dit zou kunnen helpen in een stuk onafhankelijkheid, maar wanneer we denken dat onze omstandigheden vrijheid bieden zullen we voortdurend onvrijheid ervaren. Er zijn immers telkens weer zaken waar we naar verlangen, die we denken nodig te hebben. 
  Er staat altijd iets in de weg om werkelijk vrij te zijn, maar toch is echte vrijheid mogelijk. Het gaat er niet om wat vrijheid is, maar om Wie vrijheid is. Wie is de basis van jouw persoonlijke vrijheid? Bij wie kun je totaal je zelf zijn? Natuurlijk kunnen er mensen zijn die je in een bepaalde mate vertrouwd , maar wie kent je totaal. Je ins en outs? Denk er maar eens over na.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s