Dead of alive? 

Veel mensen zeggen het niet zo slecht te doen in het leven. Ze leven hun leven, geven ieder het zijne, werken hard, etc… Je kent de uitspraken. Ze hebben God niet nodig zeggen ze. Sterker nog ze slaan zich op de borst en wijzen naar mensen vooraan in de kerk die het allemaal, volgens hen , niet zo goed hebben gedaan. 
En weet je? We kijken allemaal rond en spiegelen onszelf aan de ander en we wegen onszelf zo gemakkelijk aan die ander en vinden dat we ten opzichte van sommigen niet zo goed functioneren en ten opzichte van anderen boven de maat functioneren.  

Dood of Leven?

Echter we kijken met verkeerde ogen. We staan niet in de waarheid. Derhalve is het goed om eens naar de wet te kijken. Ook als we gezegd hebben dat we niet door de wet leven. Sterker nog, wanneer we naar de wet kijken ontdekken we dat we dood zijn. Immers dat is het gevolg. Wanneer we niet voldoen aan de wet zijn we ter dood veroordeeld.
Harde woorden? Dat is maar hoe je het ziet. Het is gemakkelijk om af te geven op anderen en onszelf daaraan te meten, maar dan meten we onszelf af aan een verkeerd uitgangspunt. Er is niemand die de wet kan volbrengen. God wist dit en had het plan vooraf al klaar. De enige volmaakte mens moest de wet volbrengen. Dat was Jezus Christus. Veel mensen denken dat het voor hem gemakkelijk was omdat Hij immers de zoon van God was. Jezus was echter 100% mens en desondanks volledig God. 

Een beetje raar misschien

Misschien vindt je dit een rare gedachte, maar hierdoor is er ruimte gekomen. Pawson omschrijft de woorden van Paulus als volgt: ‘wanneer je bij het kruis komt en ziet dat Jezus voor jou gestorven is, dan gaat er iets gebeuren. Dan zal ook jij met Hem sterven. Als je naar het kruis kijkt, zie je de plaats waar ook jij gestorven bent. Het kruis maakt een einde aan je eigen ik. Het kruis zegt: “Je bent dood. Je hebt afgedaan.” Het kruis is de dood voor het eigen ik’

 De wet maakt dood. Christus maakt levend! Door de Wet buiten werking te zetten zijn we vrij om bij God te komen. In relatie met Hem te leven. Dit geloven betekent dat we ons oude leven mogen afleggen. Dit doen we in de doop. Een begrafenis te water. We laten ons oude zondige leven achter en staan gereinigd op in een nieuw leven met God.

Natuurlijk is er uiterlijk niet werkelijk iets veranderd, maar innerlijk is er een keus gemaakt. Niet meer ik, maar Christus leeft in mij. Maw we zijn op weg en zetten wat we zelf willen aan de kant( we doden het) en laten Christus leven in ons. Dat is de verandering in ons. We leven niet meer volgens uiterlijke rituelen en regels(de wet), maar we leven het werkelijke leven wat voortkomt uit een voortdurend vertrouwen op Jezus. Zijn leven is in mij.
Een veranderd leven begint derhalve niet in eerste plaats door ons aan regels te houden, maar door dicht bij Jezus te blijven. Pawson omschrijft het mooi: Je moet leven in de schaduw van het kruis. Wanneer we in de schaduw van het kruis blijven, zien we Jezus sterven en gelijk ons eigen dood. 

De buitenkant blijft hetzelfde

Misschien dat er mensen zijn die zich afvragen , dat dood gaan aan ons oude leven en het opstaan in Leven en waarheid, hoe dit vorm krijgt. Immers we zijn nog altijd mensen met dezelfde verleidingen en we hebben nog altijd allerlei verlangens en gevoelens. Wat is er dan veranderd? Wat is het nieuwe leven? Het is een voortschrijdend proces. Waarbij we kunnen stellen dat we het nieuwe leven zijn gaan leven toen we Hem in ons leven hebben gelaten. Vanaf dat moment zijn we dan ook andere mensen, de buitenkant is dezelfde, maar onze houding is anders. Langzaam maar zeker, gaandeweg leggen we het oude af en omarmen we Christus.   Pawson zegt het mooi: stop met proberen en begin met vertrouwen. Heer Jezus, houd ons dicht bij het kruis; laat ons nooit de plek verlaten waar ons eigen ik is gestorven En het leven is geboren. 

  

Een gedachte over “Dead of alive? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s