Niets dan de Waarheid!

Pawson beweert dat waarheid zwaarder weegt dan eenheid. Persoonlijk geloof ik dat wanneer we de waarheid omzeilen dit altijd ten koste gaat van de eenheid. Eenheid die niet gefundeerd is in de waarheid is dan een samenzwering.

Samenzweringen hebben iets stiekems en sluiten bepaalde mensen in en anderen uit. Veel kerken functioneren zo helaas. Je moet voldoen aan bepaalde eisen. Je hebt dresscodes, bepaalde regels waar men zich aan moet houden, woorden die men juist wel of niet uitspreekt, etc… Wie zich niet aanpast hoort er schijnbaar niet bij. 

eenheid zonder waarheid is een leugen 

Het is niet eenheid welke ons het eeuwig leven geeft. De Waarheid wel. Jezus zelf leert ons dat Hij zelf de Weg, de Waarheid en het Leven is. Maar eenheid zonder waarheid is een leugen om mensen te doen zwijgen over wat werkelijk belangrijk is.

  
Wat als we een kerk zijn die de waarheid niet meer verkondigd? Moeten we dan omwille van de eenheid onze mond houden? Of moeten we de waarheid spreken ook als het een scheuring veroorzaakt? 
Hoe dan ook: met de Waarheid aan onze zijde staan we sterk. Dat is het beste uitgangspunt ever. Het is de Weg en het Leven. 

eenheid moet echter niet liggen in middelmatigheid

Veel mensen zullen proberen om door te redeneren de waarheid omver te werpen en te komen tot een overeenkomst. Het sluiten van een deal waarbij de kool en de geit gespaard blijven. Dit is echter een onmogelijkheid wanneer er zaken zijn die niet deugen. Ze moeten ontmaskerd worden zelfs als dit ten koste gaat van de eenheid zoals we die voor ogen hebben. Onze eenheid moet echter niet liggen in middelmatigheid, maar in Christus.
  
Daar waar we samen Christus zoeken, Zijn wil willen doen zal de eenheid bestaan. Mensen die willens en wetens hun eigen ding willen doen in de gemeenschap wandelen niet in waarheid, maar zijn de oorzaak dat de gemeenschap ziek wordt en het geopenbaarde Woord van God zal niet het levende woord zijn, maar een flauwe imitatie van Het Ware Woord.
Imitatie is te herkennen aan het feit dat er enkele mensen zijn die een waarheid verkondigen die henzelf op een voetstuk plaatsen. Ze doen daarmee afbreuk aan het verlossend werk van Christus. Ze vinden dat men zich moet houden aan de regels om de eenheid te bewaren. Hier gaat de wet de boventoon voeren. Hier gaat het niet perse om de tien geboden alleen, maar ook over regels en afspraken die we elkaar opleggen. Uiteindelijk betekent het dat we een keuze te maken hebben. Genade en waarheid of wet en ego. Wat vindt jij belangrijk? Waar draait jou leven om? Om jezelf? 
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s