Op weg naar nieuwe ervaringen

download (4)In het leven kunnen we niet om de ervaring heen.  de dingen die je in het leven doet of die je overkomen, zeg maar de ervaringen, geven de invulling van hoe je leven verloopt. Dat we niet om ervaringen in  het leven heen kunnen moge duidelijk zijn, maar we kunnen de ervaringen wel beïnvloeden.

Door keuzes te maken in het leven beïnvloeden we het verloop van ons leven ook. Echter niet alle ervaringen zijn afhankelijk van onze keuzes. Dat is dan weer  iets anders. Men kan niet kiezen  waar je geboren wordt bijvoorbeeld. Soms is de keus er niet eens om te kiezen naar welke school je gaat.

Soms heb je de keus en soms niet!

Toch durf ik te stellen dat onze persoonlijke keuzes mede bepalend zijn voor de verloop van je leven.  Zo zal bijvoorbeeld het volgen van een opleiding  mede bepalend zijn waar je gaat werken of wie je gaat ontmoeten en op welk niveau je aan het werk gaat.  Ben je ongeschoold , zul je  waarschijnlijk werk doen op dat niveau. Ben je hoog opgeleid is de kans dat je een goede baan krijgt een heel stuk groter. Niet perse, maar de kans is duidelijk beter.

Wanneer je nare ervaringen hebt  met je ouders is de kans dat je het huwelijk minder belangrijk vindt groter dan wanneer je uit een gezin komt waar pap en mam een goede relatie hadden. Jouw keuze om het net zo te doen is helpend om je beter te ontwikkelen. Het verkeerde  voorbeeld hierin makt dat mensen op zoek moeten naar of goede voorbeelden of het gewoon maar zelf proberen  waarbij de valkuil is om in een soortgelijke ervaring terecht te komen.

Wanneer je als kind naar de kerk gaat of niet is ook mede bepalend  van hoe jouw leven vorm krijgt. Je kan er altijd een andere keus in maken, maar het is een omgeving waar je mensen ontmoet die veelal gelijkgestemd zijn. derhalve zal ook de kring van mensen om je heen meer in die richting denken zo lang je er niet voor kiest weg te gaan en je leven anders in te richten.

We hebben allerlei keuzes te maken in het leven. Dag aan dag  staan we voor keuzes en de ervaringen in die keuzes bepalen het verloop.  Niet dat we iedere keuze of ervaring in de hand hebben, maar  wanneer we volwassen worden kunnen we  andere keuzes maken in zaken die we  als kind vaak als vanzelfsprekend hebben gevonden.  Dit met als  gevolg dat we mede ons leven  bepalen in positieve  of negatieve zin.

Hoe ga je met zaken om?

De vraag is niet direct zo zeer of je goede of foute keuzes maakt en de ervaringen die je daar uit oppikt, m,aar  wat je met die ervaringen doet.  Veelal maak je onbewust keuzes na aanleiding van bepaalde keuzes in je leven. Deze kunnen overigens ook vaak onbewust plaatsvinden.  Je denkt niet over alles  heel specifiek na.  Je ziet iets gebeuren en je hebt een ervaring die je onbewust opslaat.  Deze kun je echter bewust maken op het moment dat je beseft dat je  ergens een keuze hebt gemaakt.   De vraag daarbij is hoe ga je er dan mee om?

Na aan leiding van Iedere ervaring  maak je een interpretatie  van de situatie.  Bewust of  onbewust. Van wat men zegt.  Sterker nog soms interpreteren we wat mensen denken in een bepaalde situatie. We interpreteren wat we zien. Wat er gebeurt.  De interpretatie kan heel verschillend zijn per persoon.  Zo kunnen verschillende mensen  in dezelfde situatie deze anders interpreteren en zal de ervaring  ook anders  tot uiting komen.  Immers iedereen heeft ook weer andere ervaring in het leven die de huidige ervaring inkleurt tijdens de interpretatie.

Nav de interpretatie maak  je een conclusie. Wanneer we overvallen worden  in een steegje  kan het zijn dat we zeggen we gaan  nooit meer door dat steegje lopen, maar het kan ook zijn dat we zeggen het  is levensgevaarlijk in donkere steegjes. Of in elk donker steegje kan je overvallen worden.  Allemaal interpretaties die gemaakt kunnen worden aan de hand van een ervaring. En er zouden nog zo veel meer interpretaties mogelijk kunnen zijn. hieruit volgt de conclusie. De conclusie zou kunnen zijn dat je nare steegjes gaat mijden wanneer je alleen bent.  Waarom ? om dat je overtuigd bent van het gevaar dat in deze steegjes schuilt.  Voordien was dit nog niet je overtuiging, maar nu wel aan de hand van wat je ervaren hebt, en de interpretatie en conclusies die je hiervoor hebt gehad. Je gedrag  is aangepast. Je gaat niet meer alleen door steegjes.

De omgeving bevestigd!

download (3)

dit is allemaal nog maar het begin, maar wanneer andere je bevestigen  gaat de ervaring steeds zwaarder wegen. Anderen   geven een reactie. Je ouders zouden vanwege bezorgdheid kunnen zeggen dat je gelijk hebt en je bevestigen door te zeggen dat het inderdaad beter is om niet meer alleen door deze steegjes te gaan.  Je wilt niet alleen zelf niet meer, maar ook je ouders  willen liever niet dat je het doet.  Deze reactie bevestigd  je besluitvorming en derhalve ontstaat er een gedragspatroon van waaruit je  steegjes gaat mijden. De reactie van de omgeving kan vragend gesteld worden door vrienden waarom je niet gaat, waarop jij uitleg geeft over de ervaring, waarop deze jouw gedragspatroon bevestigen door te zeggen dat ze je begrijpen.  Hiermee is het zaakje rond. Je hebt wat je nodig hebt gehad om  iets niet meer te doen. De pay-off is dat men je bevestigd in wat je wel en niet doet in het geval van de nare ervaring in het steegje en je zult nooit meer alleen een steegje ingaan tot er een of een andere ervaring plaats vind of je andere keuzes maakt.

Je ziet  dat iedere persoonlijke ervaring ook maakt dat je  op een bepaalde manier in het leven staat.  Soms is dat prima zo, maar soms kan het ook enorm in de weg staan.  Ik geloof dat mensen hierin leerbaar zijn. alhoewel een negatieve ervaring soms lastig omgebogen kan worden in iets positiefs.  Ik geloof dat om te veranderen de ervaring een andere output moet krijgen. De pay -off zal moeten veranderen.

Even op een rij voor het overzicht wat ik hierboven  verhalend heb opgenoemd:

  • Ervaring
  • Interpretatie
  • Conclusie
  • Overtuiging
  • Aangepast gedrag
  • Reactie vanuit omgeving
  • Besluitvorming
  • Gedragspatroon
  • Reactie omgeving
  • Pay-off

Welke ervaringen zijn bepalend geweest voor jouw leven?

Ieder mens heeft in zijn leven ervaringen die niet leuk zijn. die  bepaalde gevolgen hebben in hun leven.  Het voorbeeld wat ik noemde was slechts een klein voorbeeld, maar  wanneer ik het sterker maak in deze door  bijvoorbeeld  misbruik als ervaring te plaatsen of geweld waarmee je te maken hebt gehad op een andere manier dan zal de pay off uiteindelijk zijn dat je door de ervaring je minderwaardig bent gaan voelen en dit is door allerlei bevestigingen en overtuigingen gaan beklijven en je hebt het idee misschien gekregen dat je niets waard bent.  Je kan het zelf uitwerken door het rijtje hierboven eens te volgen nav een ervaring in je leven.

En weet je de pay-off  die deze ervaring  je oplevert zal ook weer van invloed zijn op de volgende ervaring in je leven.  Weet je  je kunt iedere ervaring anders oppakken, maar wat je er mee doet is  bepalend voor  hoe je leven er uit gaat zien.  Wanneer je kiest om over bepaalde ervaringen te spreken bepaald dat ook hoe je er mee omgaat. De keus om er anderen over te vertellen en te kijken of het  gebruikt kan worden te positieve maakt  dat de pay-off  meer positief wordt. Zo zal ook wanneer er bijvoorbeeld  vergeving geschonken wordt de ervaring duidelijk anders. Je dealt met hoe jij er in staat en je geeft  ruimte voor positieve  pay-off.

Een heel verhaal vandaag, beetje lastig wellicht. Ik vond het wel. Je kunt blijven kiezen in bepaalde ervaringen voor wrok of bitterheid, maar ook voor groei en ontwikkeling, voor blijven hangen in de situatie of verder te gaan met  frisse moed.  Hoe doe jij dat ? hoe sta jij er in? Wat zou jij willen doen/ wat wil je bereiken?  Is dat mogelijk? Wat heb je nodig? Welke keus aan ervaringen heb je nodig?

The-Best-Strategy-To-Pay-Off-Your-Mortgage-Early

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s